clanak False

110 godina od osnutka Građanskog nogometnog kluba Dinamo

14.05.2021.
Na mjestu gdje danas stoji Osnovna škola Jabukovac, prije točno 110 godina, održano je prvo okupljanje igrača i prva trening utakmica Građanskog nogometnog kluba Dinamo. Čelnici Kluba obilježili su ovu obljetnicu otkrivanjem spomen ploče, a svečanom obilježavanju obljetnice, kao izaslanik zamjenice gradonačelnika Jelene Pavićić Vukičević, prisustvovao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

„Zagrebačka i Hrvatska povijest bez Građanskoga, pa poslije Dinama, ne bi bila ista. To je sportski kolektiv koji je pružio možda i najviše radosti ljubiteljima sporta u našoj domovini. Dinamo danas postiže ponajbolje uspjehe u svojoj novijoj povijesti. U Hrvatskoj imamo puno klubova i sportskih kolektiva, ali Dinamo je jedan od rijetkih koji kontinuirano raste te je pokazao da se može mjeriti i s iznimno bogatim europskih klubova. Čestitam navijačima i članovima Kluba ovu obljetnicu, uvjeren sam da će Dinamo i nadalje nizati nove uspjehe te da će nastaviti s kvalitetnim radom i vrhunskim rezultatima“, rekao je pročelnik Lovrić.

Predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić je istaknuo da se prvi sportski trening Dinama dogodio samo 18 dana nakon osnivanja kluba Građanski. „Zagreb je u to doba imao tri nogometna kluba, osim Građanskog tu si bili Concordia i HAŠK. Na prvi trening je došlo preko 30 igrača od kojih su čelnici Kluba birali najbolje za nastup u prvoj službenoj utakmici, tjedan dana kasnije protiv HAŠK-a, na mjestu gdje danas stoji Muzej Mimara. Svoju prvu utakmicu na Maksimiru su igrači Građanskog odigrali godinu dana kasnije“, rekao je Barišić.

Objasnio je da je GNK Dinamo podigao sličnu spomen ploču 2011. godine na 100. obljetnicu Kluba, na križanju Bogovićeve ulice i Cvijetnog trga, mjesto gdje je GNK Dinamo utemeljen 26. travnja 1911. pod nazivom Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub. 

Modri su kroz povijest nekoliko puta mijenjali ime: od 9. lipnja 1945. do 26. lipnja 1991. klub je nosio ime Dinamo, zatim do 24. veljače 1993. HAŠK Građanski, potom sedam godina nastupa pod imenom Croatia, od 14. veljače 2000. nosio je ime NK Dinamo, a 2011. nazivu kluba promijenjen je prefiks u GNK - Građanski nogometni klub.

Svečanosti su, između ostalih, prisutvovali i viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, trener GNK Dinama Damir Krznar te miljenik navijača i reprezentativac Hrvatske Mislav Oršić. 

Gradske vijesti - 2021.