clanak False

Međunarodni dan srednjoškolaca i Međunarodni dan tolerancije uz glazbu i ples

19.04.2017.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, u suradnji s Vijećem učenika Grada Zagreba (VUGZ-a) i Društvom za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti po drugi puta ove godine organizator je koncerta koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića, u srijedu, 16. studenog 2011.godine s početkom u 16.00 sati u povodu međunarodnog Dana srednjoškolaca, a u spomen na praške srednjoškolce i studente koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. godine strijeljani bez suđenja.

U europskim zemljama ovaj dan se obilježava već dugi niz godina kao Dan srednjoškolaca i studenata, a po drugi puta će se obilježiti i diljem Lijepe naše.

 Posljednjih nekoliko godina Dan srednjoškolaca povezan je s Europskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca koju je donio Organizacijski ured za europske udruge srednjoškolaca – OBESSU, a koju je u svibnju ove godine prihvatilo Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske. Diljem Europe pokrenuta je kampanja pod nazivom “Light on the Rights“, koja promiče Deklaraciju i prava srednjoškolaca. Tekst Deklaracije, kao i nešto više o pravima srednjoškolaca u Republici Hrvatskoj možete saznati na http://nvurh.skole.hr

Tom prigodom obilježit ćemo i Međunarodni dan tolerancije i prisjetiti se tragično preminulog učenika Grafičke škole, Luke Ritza i svih učenika koji su žrtve nasilja.

Ovom glazbeno-edukativnom manifestacijom učenici srednjih škola Grada Zagreba (rock bandovi, punk bandovi i dr. glazbene i plesne skupine i drugi ) kao i već afirmirani rock bandovi Adastra i Otkazani let svojim nastupom žele mladim ljudima poslati poruke tolerancije, mira i suosjećanja, te senzibilizirati javnost za problem nasilja u društvu.

PROGRAM DOGAĐANJA