clanak False

33. Zagreb salon - 100 godina međunarodne izložbe fotografija

05.11.2010.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića u Muzeju Mimara u Zagrebu 4. studenog je, u prisutnosti većeg broja gostiju i uzvanika iz Zagreba, Hrvatske i inozemstva, svečano otvoren 33. Zagreb salon, tradicionalna međunarodna izložba fotografija što je svake dvije godine organizira Fotoklub Zagreb.

Održava se u znaku obilježavanja svoje stote obljetnice. Naime, ove se godine navršava točno sto godina od dana kada je zagrebački Klub fotografah amateurah (kasnije nazvan Fotoklub Zagreb), osnovan davne 1892. godine, među prvima u ovom dijelu Europe, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1910. godine priredio prvu međunarodnu izložbu fotografija (preimenovanu 1962. godine u Zagreb salon), koja je do danas održana 32 puta.

U prepunoj dvorani izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, a potom su o stotinu godina ove međunarodne manifestacije i njezinim ovogodišnjim specifičnostima govorili Vinko Šebrek, predsjednik Zagreb salona, Damir Tiljak, predsjednik i Vladko Lozić, tajnik Fotokluba Zagreb. Među uzvanicima bio je i Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport sa suradnicima ­– Madeleinom Wolf, načelnicom i Mirkom Banjeglavom, savjetnikom u Odjelu za tehničku kulturu tog Ureda.

U galerijskom prostoru Muzeja Mimara izloženo je 150 od ukupno 353 najbolje fotografije koje je međunarodni ocjenjivački sud izabrao među 1734 na natječaj prispjele fotografije 440 autora iz 43 zemlje svijeta. Preostale 203 odabrane fotografije bit će, u skladu s koncepcijom Salona, izložene diljem Hrvatske - u Galeriji fotokluba "Siscia opscura" u Sisku, Galeriji Fotokluba Split u Splitu, Muzeju grada Šibenika u Šibeniku i Galeriji "Zlati ajngel" u Varaždinu (po 50 fotografija u svakoj galeriji).

Posebna odlika ovogodišnjeg Salona je zastupljenost velikog broja hrvatskih fotografa (čak njih 164!), koji su na natječaj poslali 637 fotografija od kojih je za izlaganje odabran 101 rad 64 autora. U većem broju zastupljeni su i fotografi iz Indije (77), Finske (15), Velike Britanije (14), Ukrajine (11) i Slovenije (10).

U konkurenciji za ovogodišnje nagrade ravnopravno su sudjelovale fotografije svih stilova i pravaca, crno-bijele i u boji, analogne i digitalne. Prisutnim autorima najboljih radova na svečanosti otvaranja predsjednik Salona Vinko Šebrek uručio je nagrade i plakete, a Vladko Lozić pročitao imena institucija, ustanova i pojedinaca koji su svojim radom i potporom pridonijeli rastu i razvoju Salona i koji će na posebnoj svečanosti primiti priznanja Fotokluba Zagreb.

  

  

Prema ocjeni međunarodnoga ocjenjivačkog suda, dobitnici nagrada ovogodišnjeg 33. Zagreb salona su:

I.   U kategoriji: Posebne nagrade:
  1. Trofej Grada Zagreba: Luis Alberto Franko (Argentina)
  2. Grand prix Fotokluba Zagreb: Lena Kaellberg (Švedska)
  3. Jubilarna plaketa za crno-bijelu fotografiju uz 100-godišnjicu Salona: Raul Villalba (Argentina)

II.  U kategoriji: Nagrade i pohvale Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti FIAP za pojedinačne fotografije:

  1. Zlatna plaketa: Valentina Bunić (Hrvatska)
  2. Srebrna plaketa: Petar Vydra (Češka)
  3. Brončana plaketa: Van Den Houte Jozef (Belgija)
  4. Počasne vrpce FIAP: Ana Mrazek (Hrvatska), Don Barker, (Velika Britanija) i Sue Hill (Škotska).

IIa. U kategoriji: Nagrade FIAP za kolekcije:

  1. Zlatna plaketa FIAP: Miljenko Marotti (Hrvatska)
  2. Srebrna plaketa FIAP: David Hall (Velika Britanija)
  3. Brončana plaketa FIAP: Hazel Marp (Škotska)

III. U kategoriji: Nagrade i pohvale Fotokluba Zagreb za pojedinačne fotografije:

  1. Zlatna plaketa: Daniel Lovrić (Hrvatska)
  2. Srebrne plakete: Alexander Kupchynsky (Ukrajina) i Hug Alfredo Morbelli (Argentina)
  3. Brončane plakete: Lea Bogović, Željko Šoletić i Tomislav Dolovčak (svi iz Hrvatske)
  4. Pohvale Fotokluba Zagreb: Vladimir Šimunić (Hrvatska), Andreja Ravnak, (Slovenija), Vadim Ziuzin (Ukrajina) i Majcher Jarek (Poljska).

U povodu otvaranja Salona tiskan je i reprezentativni katalog u kome je, među ostalim, reproducirano 100 fotografija autora koji izlažu u Muzeju Mimara u Zagrebu te po 10 fotografija autora s izložbi u ostalim gradovima Hrvatske.

Ovogodišnji 33. Zagreb salon ostvaren je uz značajnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, osobito njegova Ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Muzeja grada Šibenika, Fotokluba Split iz Splita, Fotokluba Sloboda-VIS iz Varaždina, Fotokluba "Siscia Obscura" iz Siska i Zagrebačkog foto-kino saveza.


Novosti 2010