clanak False

38 novooboljelih u Zagrebu

24.08.2020.
U Zagrebu je u prethodna 24 sata registrirano 38 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.
Od ukupnog broja oboljelih šest osoba je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti s prethodno oboljelim osobama, njih sedam je bilo izloženo na godišnjem odmoru, za dva je slučaja epidemiološka obrada još uvijek u tijeku, a njih devet je "uvoz" iz BiH.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Zvonimir Šostar izvijestio je na konferenciji za novinare da je u protekla 24 sata u Zavodu testirano ukupno 636 osoba. To je opet otvorilo pitanje preopterećenosti sustava pa je zato na današnjem sastanku s predstavnicima Klinike Fran Mihaljević i HZZJZ dogovoreno da će oni preuzeti dio uzoraka s obzirom na to da je Infektivna klinika opremljena uređajem koji može testirati i 1500 uzoraka u jednom danu. Također, ravnatelj Šostar je dodao, kako sukladno odobrenju gradonačelnika Milana Bandića već danas kreću sa zapošljavanjem novih ljudi budući se u Zavodu, na Odjelu mikrobiologije, dogodio proboj koronavirusa pa je cijela jedna smjena stavljena u izolaciju.

Tijekom vikenda bila je povećana aktivnost i u domovima zdravlja. Bilo je 1194 intervencija kroz COVID ambulante, a uzorci su uzeti u 335 slučajeva te još njih 66 na KB Sveti Duh - rekao je pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Ponovno se apelira na građane koji imaju uputnice da obave testiranje u COVID ambulantama domova zdravlja, a kako bi se smanjile gužve u Zavodu kojima smo proteklih dana svjedočili.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić pozvala je sve građane na disciplinu i daljnje pridržavanje propisanih mjera.
 

Gradske vijesti - 2020.