clanak False

53. Dan obrtnika

10.06.2018.
(Hina) - Udruženje obrtnika grada Zagreba u nedjelju je obilježilo tradicionalni 53. "Dan obrtnika", na kojem je dodijelilo priznanja 21 obrtniku koji su pridonijeli ugledu i promicanju zagrebačkog obrtništva, kao i očuvanju obrtničke obiteljske tradicije u Zagrebu. 
Dodijeljene su i zahvalnice 31 obrtniku koji su sudjelovali u humanitarnom projektu "Groznica maturalne večeri" namijenjenog maturantima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Važnost očuvanja obiteljske tradicije obrtništva
Priznanje "Srebrni obrt" za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 40 godina dobili su obrtnici: Vanja Drašner, vlasnica Kozmetičkog salona Zorica; Daniela Turkalj, vlasnica Kozmetičkog salona Bibiana i Mirsad Nušinović, vlasnik Dekoplasta, obrta za preradu i oblikovanje plastičnih masa. 
Priznanje "Platinasta diploma" za aktivno obavljanje obrta više od 30 godina dobili su obrtnici: dimnjačari Slavko Jambrešić i Snježana Boršić; optičar Branko Kraljević i staklar Darko Bilušić. "Dan obrtnika" ove je godine prvi put održan u parku ispred sjedišta Udruženja koje je na Trgu Ivana Mažuranića.

Obrtnike u poslovanju usporavaju brojni propisi
Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar rekao je kako je "Dan obrtnika" za obrtnike značajan jer tradicionalnim okupljanjem i svečanim obilježavanjem potvrđuju svoj značaj i doprinos gospodarstvu i Zagreba i cijele Hrvatske, i to već 53 godine zaredom. 
 "Udruženje obrtnika okuplja skoro 8000 obrtnika te smo jedno od rijetkih udruženja u cijelom komorskom sustavu gdje imamo više otvorenih nego zatvorenih obrta. U svom radu pomažemo svojim članovima da lakše i uspješnije posluju", istaknuo je Trojnar. 
 Ocijenio je kako obrtnike u njihovom poslovanju "usporavaju brojni propisi", te da je "rad na crno", odnosno obavljanje neregistriranih djelatnosti još uvijek veliki problem koji se mora promijeniti.
 Naglasio je ako ih ohrabruje dogovor Obrtničke komore Zagreb i Carinske uprave - sektora za nadzor, da se zajedničkim snagama problem pokuša riješiti.
 Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba rekao je kako nisu zadovoljni niti s višegodišnjom najavom prodaje poslovnih prostora u vlasništvu države, koja zapravo nije zaživjela, a rezultat su brojni napušteni i devastirani prostori.
 "Problemi poslovanja obrtnika brojni su, ali želimo vjerovati da će rezultat suradnje Obrtničke komore Zagreb i Hrvatske obrtničke komore s ministarstvima biti kvalitetniji propisi, slični zakonima u onim europskim zemljama koje su prepoznale gospodarsku i stratešku važnost obrta kao jezgre gospodarstva, utemeljnog na tradiciji i zajedništvu", istaknuo je Trojnar.
  Kao primjer dobre suradnje spomenuo je suradnju zagrebačkog Udruženja obrtnika s Gradom Zagrebom koji, kako je rekao, prati potrebe obrtništva Zagreba te ih prihvaća kao partnera i uključuje u sve aktivnosti. 
Predsjednik zagrebačkog Udruženja obrtnika zaključio je da su obrtnici  "najžilaviji dio gospodarstva, imaju sposobnost brzog prilagođavanja tržištu, a posebno je vrijedno što uspijevaju sačuvati i brojna radna mjesta".
 
U obrtničke škole upisano  više učenika nego prethodnih godina
 Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić rekla je da obrtništvo u Zagrebu ima svoju stoljetnu tradiciju. Poručila je da obrtništvo pridonosi razvoju Zagreba te je stoga neophodno sačuvati tu tradicionalnu djelatnost, ali i prilagoditi se novim trendovima, tržišnim izazovima kroz kontinuirano učenje i ulaganje u nove tehnologije.
 "U tome zagrebački obrtnici imaju svekoliku podršku Grada Zagreba koji na temelju svojih razvojnih programa, provodi mjere i aktivnosti na poticanju rasta i razvoja obrta", istaknula je Majić.
 Navela je da je u proteklih 18 godina za poticanje obrtništva i poduzetništva u Zagrebu utrošeno više od 450 milijuna kuna od čega je značajan dio usmjeren u obrtništvo. Samo za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih djelatnosti do sada je dodijeljeno više od 6500 potpora u iznosu većem od 92 milijuna kuna, čime je omogućeno očuvanje 4253 radnih mjesta, dodala je.
 Majić je rekla i kako je Grad Zagreb zadnjih godina u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika grada Zagreba pokrenuo niz projekata značajnih za promociju obrtništva u svrhu očuvanja i daljnjeg razvoja.
 "Sve ove aktivnosti pridonijele su i većem broju otvaranja novih obrta te je tako u Zagrebu otvoreno gotovo tisuću obrta više u odnosu na godinu ranije, a isto tako u obrtničke škole upisano je i više učenika nego prethodnih godina", istaknula je Majić.   

Gradske vijesti - 2018.