clanak False

Beograd panel Open for business

10.11.2017.
Poštovane kolege, dame i gospodo,

zadovoljstvo mi je što mogu predstaviti projekte, potencijale i mogućnosti Zagreba na Beogradskim investicijskim danima. Bojim se da se premalo poznajemo i premalo pratimo što se dobroga događa u susjedstvu. A sigurno možemo naučiti puno jedni od drugih.

Zato danas ne želim samo prezentirati Zagreb kao politički, gospodarski, kulturni i turistički centar, već želim učiti od svih vas na primjerima dobre prakse, kao što sam i proteklih godina učio od najrazvijenijih europskih metropola. Iskreno me vesele svi pomaci i novi projekti koji se događaju ovdje u Beogradu, kao i u metropolama naše regije. Vjerujem da nam je svima postalo jasno da dobro našeg susjeda može biti i naše dobro.

U tom duhu dopustite mi da kratko predstavim Zagreb kroz brojke i pokazatelje te aktualne projekte. 
Grad Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske ima dominantnu ulogu u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske i to prema nizu pokazatelja kao što su:  Bruto domaći proizvod, broj zaposlenih, broj registriranih poduzeća, niska stopa nezaposlenosti.

Proračun Grada Zagreba u 2017. godini je 1.2 milijarde Eura što je značajan temelj za konstantno podupiranje naših poduzetnika i obrtnika.

Gospodarski pokazatelji za Grad Zagreb daleko su bolji od prosječnih za Hrvatsku – 33% poduzetnika ima sjedište na području Grada Zagreba, ostvaruju oko 49% ukupnih prihoda i rashoda te oko 57% ukupne neto dobiti poduzetnika u RH, zapošljavaju oko 38% ukupno zaposlenih i ostvaruju više od 53% ukupnih investicija. Grad Zagreb se može pohvaliti visokom posjećenošću turista, posebno stranih koji su u prvih 9 mjeseci ove godine ostvarili 1,2 milijuna noćenja, što je povećanje od 18% u usporedbi sa prethodnom godinom.

Grad Zagreb je osvojio i niz prestižnih nagrada poput Najbolje adventske destinacije u Europi i to dvije godine zaredom i Najbolja europska destinacija za 2017 godinu.

Svjesni činjenice da su investicijska ulaganja jedan od najznačajnijih generatora gospodarskog rasta, provodimo aktivnu investicijsku politiku, kontinuirano razvijamo, promoviramo i realiziramo inovativne ideje i kapitalne projekte.

Velika pažnja se poklanja unapređenju komunalne infrastrukture i opreme kao temelju kvalitete života svih svojih građana u svim dijelovima grada.
Grad Zagreb u ovome trenutno provodi i planira niz dugoročnih kapitalnih investicija koje ću ukratko navesti i dati osnovne informacije.

Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Jedan od najvećih i najizazovnijih ekoloških zahvata u Europi kojim se rješava problem zagađenja i ugroženosti podzemnih voda, odnosno očuvanja postojećih vodocrpilišta u  Zagrebu, ali i očuvanja rijeke Save nizvodno. Trenutno smo u fazi priprema za Treći stupanj pročišćavanja kojim će se smanjiti koncentracije fosfora i dušika u pročišćenim otpadnim vodama.

Projekt Termalno kupalište

Korištenjem geotermalnog potencijala na području Blata u Gradu Zagrebu stvorile bi se pretpostavke za razvojem Termalnog kupališta i povećanjem turističke ponude Grada, ali i razvojem dijela grada koji do sada nije izgrađen.
 
Projekt kongresni centar

Postojanje centra s polivalentnom funkcijom predstavljalo bi veliki potencijal za razvoj  kongresnog turizma. Izgradnja infrastrukturnog projekta „Kongresni centar“,  koji predstavlja adekvatan centar i po kapacitetu i sadržaju, može Gradu Zagrebu omogućiti organizaciju brojnih stručnih, poslovnih i turističkih skupova.
 
Projekt Obrtničkog centra

Ovim projektom planirano je objedinjavanje sadržaja koji će omogućiti efikasno funkcioniranje udruženja obrtnika, edukaciju, odvijanje manifestacija, izložbi i sajmova, poslovne prostore namijenjene obrtničkim djelatnostima, te ostalih pratećih sadržaja u funkciji poticanja razvoja obrtništva i kompatibilnih gradskih sadržaja.
 
Projekt urbane revitalizacije


Grad Zagreb gospodari znatnim fondom građevinskog zemljišta i građevina što omogućuje aktivnu ulogu Grada u usmjeravanju i poticanju gospodarskog te prostornog razvoja. U tom smislu, cilj je transformirati stare nedovoljno iskorištene industrijske i komercijalne građevine i površine te privlačenjem novih aktivnosti i investicija stvoriti dodatne vrijednosti istovremeno poštujući postojeće vrijednosti lokacije.
 
Projekt žičara Sljeme

Cilj projekta je povezati grad Zagreb s parkom prirode Medvednica i sljemenskim područjem kako bi građani i turisti grada Zagreba mogli koristiti rekreacijske, sportske i turističke sadržaje na Sljemenu.
 
Rekonstrukcija rotora – Remetinec

Najveći rotor u Gradu Zagrebu, sagrađen 80-tih godina. Dnevno kroz rotor prođe više od 100.000 vozila što je dvostruko više od predviđenog kapaciteta.
 
Izgradnja tramvajske linije od centra grada do nove Zračne luke dr. Franjo Tuđman

U planu je izgradnja 11,5 km tramvajske pruge koja će povezivati centar grada s novoizgrađenom zračnom lukom.
 
Projekti energetske učinkovitosti i obnove pročelja u centru grada

Projekt obnove zagrebačkih pročelja odnosi se na sve višestambene zgrade i to na cjelokupnom gradskom području. Grad Zagreb sudjeluje u projektu sa 80 posto potrebnih sredstava za ulična pročelja, te sa 60 posto sredstava za ostala pročelja.
Za obnovu fasada je u 2017. planirano 4 milijuna Eura, do sada je prijavljeno cca 4.000 stambenih zgrada.
Projekt se planira provoditi kontinuirano tijekom sljedećih godina.
 
Socijalna stanogradnja, izgradnja stanova za znanstvene novake i javni najam u naselju Podbrežje

Demografska politika i zadržavanje naših građana, posebno mladih ljudi da ostanu u Hrvatskoj su vrlo bitna karika i prioritet Gradske strategije. U tom smislu je planirana izgradnja cijelog novog naselja od 11 samostojećih, stambenih građevina visine do 9 etaža s 1800 stanova te dvije predškolske ustanove za ukupno 400 djece i  škola za 580 učenika.
Grad Zagreb odlučio je subvencionirati kamate za kupnju stanova u naselju Podbrežje u svrhu stambenog zbrinjavanja mladih znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu.
Obrtnici, mali i srednji poduzetnici važan su čimbenik ukupnoga gospodarskog razvoja Grada Zagreba. Temeljem Programa poticanja razvoja, obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu provodi se niz poticajnih mjera i aktivnosti za čiju je provedbu od 2000. godine pa do sada utrošeno više od 400 milijuna kuna.

U cilju poticanja, osnivanja i razvoja tehnološki utemeljenih malih tvrtki Grad je osnovao i vlastito društvo Razvojnu agenciju Zagreb - TPZ d.o.o. koja ima ulogu tehnološkog parka, poduzetničkog inkubatora, poduzetničkog centra i centra za razvojne projekte.

S obzirom na važnost startap tvrtki za budući održivi razvoj Grada pristupilo se sustavnom razvoju startap zajednice. Od ove godine startup tvrtkama je na raspolaganju i 7.300 m2 moderno opremljenog prostora u paviljonu 12 na Zagrebačkom velesajmu čime su stvoreni uvjeti za otvaranje oko 360 novih radnih mjesta. Trenutni ukupni kapaciteti za razvoj startap tvrtki veći su od 9.000 m2 i na tome nećemo stati.

Zadovoljstvo mi je najaviti startap konferenciju Zagreb Connect koja će se održati u našem gradu 6. prosinca 2017. Na konferenciji startapovi imaju priliku predstaviti svoje ideje potencijalnim investitorima, ulagačkim institucijama i poslovnim anđelima.

S gledišta investitora, Zagreb Connect je jedinstvena prilika za pristup još neotkrivenim visokokvalitetnim tvrtkama u nastajanju koji su u potrazi za financijskom i ne-financijskom potporom.
Na kraju, sve zajedno vas pozivam na manifestaciju Advent u Zagrebu koja počinje početkom prosinca i na koju smo posebno ponosni.  Zagreb u adventsko vrijeme nudi mnoštvo događaja i manifestacija koje će zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Zabava, dobra hrana, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama našeg grada.