clanak False

Bista mađarskog književnika Mora Jókaija postavljena u Aleji pjesnika na Bundeku

30.05.2019.
Bistu mađarskog književnika Mora Jókaija postavljenu u Aleji pjesnika u novozagrebačkom parku Bundek otkrili su danas gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Mađarske u RH Nj. E. József Magyara, zamjenik državnog tajnika Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske József Bacskai i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba Zoltán Balázs-Piri.
 
To je peti književnik, nakon Jesenjina, Puškina, Vazova i Prešerna koji od danas stanuje u jednom od najljepših zagrebačkih parkova.
 
Gradonačelnik Bandić naglasio je kako je to zasluga dugogodišnjih dobrosusjedskih odnosa Mađarske i Hrvatske, posebno prijateljstva Zagreba s gradovima Budimpeštom i Pečuhom. Bogatstvo koje je Mor Jokai ostavio svima nama  u baštinu  podsjeća nas još jednom da, iako dolazimo iz različitih država i govorimo različite jezike, ipak postoji nešto što je univerzalna vrijednost a to je umjetnost napisane riječi.Ponosan sam na naš Grad koji živi po načelima multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti, rekao je gradonačelnik.

Veleposlanik Mađarske u RH Nj.E. József Magyara čestitao je svim Zagrapčankama i Zagrepčanima njihov Dan Grada koji se slavi sutra te dodao kako su bilateralni odnosi dviju država od danas još više produbljeni otvorenjem nove zgrade veleposlanstva Mađarske na Tuškancu. Ovaj događaj je istaknuti primjer kulturne i manjinske suradnje dviju država kojim ostavljamo trajan spomen ovdje na Bundeku.


Svečanost, koja je započela čitanjem teksta Lászlóa Rébera Zašto volimo Jókaija? upriličena je u prigodi 115. obljetnice smrti tog pjesnika koja je bila 5. svibnja.

Bistu je, na inicijativu Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba, uz potporu Grada Zagreba i Grada Budimpešte, izradio poznati mađarski kipar Lajos Győrfij. uz financijsku potporu Vlade Mađarske i Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske.

Uz visoke goste, svečanosti su prisustvovali i veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, zastupnik u Hrvatskom saboru Róbert Jankovics te predsjednica mađarskog društva Ady Endre Mária Ranogajec – Komor.

Gradske vijesti - 2019.