clanak False

„Boravak za 5“

26.01.2021.
Početak provedbe projekta: 5.1.2021.

Nositelj: Dom za starije osobe „Sveti Josip“ Zagreb

Partner/i: Grad Zagreb

Naziv poziva: „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“, Europski fond za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., objavilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Cilj projekta: unaprjeđenje izvaninstitucijskih usluga u zajednici kroz rekonstrukciju i opremanje 12 infrastrukturnih jedinica. Projektnim aktivnostima povećat će se broj pruženih izvaninstitucijskih usluga za 100 novih korisnika. Ciljna skupina projekta su starije osobe odnosno, vanjski korisnici Doma Sv. Josip. Pružanjem izvaninstitucijskih usluga starijim osobama zadovoljavaju se njihove životne potrebe čime se produljuje boravak starijih osoba u svojem domu i vlastitoj zajednici te doprinosi prevenciji institucionalizacije. Neizravnu korist od projekta imat će obitelji korisnika te opća i stručna javnost te ustanove za skrb o starijim osobama.

Ukupna vrijednost projekta: 2.780.017,93 HRK

Trajanje projekta: 24 mjeseca
 

Održana konferencija „Socijalne usluge za starije osobe u lokalnoj zajednici“


U sklopu projekta „Boravak za 5“, KK.08.1.3.01.0052 (u nastavku: Projekt) koji je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj,  dana 11. svibnja 2021. godine održana je konferencija pod nazivom „Socijalne usluge za starije osobe u lokalnoj zajednici“ od 12,00-13,30 sati uživo u dvorani Akcelerator Zagrebačkog inovacijskog centra i online putem aplikacije Microsoft Teams.

Projekt je prijavljen na Poziv pod nazivom Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-druga faza, unutar operativnog programa „Konkuretnost i kohezija“. Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb nositelj je Projekta, a partner je Grad Zagreb. Cilj projekta “Boravak za 5“ je unaprjeđenje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u zajednici kroz rekonstrukciju te opremanje 9 infrastrukturnih jedinica Doma Sv. Josip na lokaciji Bolnička 1, a vrijednost projekta iznosi 2.780.017,93 kuna.
 
U sklopu projekta planirana je projektna konferencija s ciljem podizanja razine svijesti i znanja opće javnosti o pocesu deinstitucionalizacije.

Konferenciji je uživo prisustvovalo 25 sudionika, sukladno epidemiološkim mjerama, dok je još 150 osoba program pratilo online. Na konferenciji su se obratile i održale izlaganje:
  • Ljiljana Vrbić, univ.spec.act.soc., ravnateljica Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb- uvodni pozdrav sudionicima ispred Doma kao nositelja Projekta
  • Romana Galić, univ.spec.act.soc., izaslanica zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom- obraćanje sudionicima u ime partnera na Projektu
  • Martina Mičuga, mag.act.soc., Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb- izlaganje o planiranim projektnim aktivnostima u sklopu projekta „Boravak za 5“
  • Ana Opačić, doc.dr.sc., Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada- izlaganje na temu „Značaj razvoja socijalnih usluga u zajednici“
  • Jelena Bičanić, Hrvatska udruga za realitetnu terapiju- izlaganje na temu iskustva rada u Savjetovalištu NJEGOS