clanak False

Krčenje šume

24.10.2023.
U skladu s odredbama Zakona o šumama krčenje šume je sječa svih ili gotovo svih stabala i/ili njegovih grmolikih oblika u šumi radi provedbe prostornih planova ili izgradnje šumske infrastrukture. 

Dozvolu za krčenje šume izdaje upravno tijelo Grada Zagreba nadležno za poslove šumarstva rješenjem u upravnome postupku, u svrhu:
- provedbe zahvata u prostoru sukladno aktima za provedbu prostornih planova 
- ako je to potrebno radi građenja građevina koje se prema prostornom planu odnosno posebnom propisu mogu graditi izvan građevinskoga područja bez akta iz prethodnog podstavka.

Dozvolu za krčenje šume izdaje Ministarstvo poljoprivrede ukoliko je krčenje potrebno izvršiti u svrhu:
- izgradnje šumske infrastrukture 
- ako se šuma ili šumsko zemljište radi interesa Republike Hrvatske trebaju privesti drugoj namjeni 
- ako to zahtijevaju interesi sigurnosti ili obrane zemlje. 

Ako je šuma i šumsko zemljište privatnih šumoposjednika obuhvatom prostornog plana u građevinskom području, dozvola za krčenje šuma ne izdaje se, već se Ministarstvu podnosi zahtjev za izdavanje teretnog lista za drvo.

Zemljište na kojem je izvršeno krčenje šume mora se u roku od dvije godine privesti namjeni radi koje je obavljeno krčenje. U protivnome, zemljište se mora pošumiti u tijeku iduće godine na trošak podnositelja zahtjeva. 

Ministarstvo i nadležno upravno tijelo podatke o zaprimljenom zahtjevu za izdavanje dozvole za krčenje šuma te izdanoj dozvoli za krčenje upisuju u Registar radi obveznog informiranja javnosti.