clanak False

Dan crvenih haljina 2020.

06.02.2020.

Dan crvenih haljina

Zagreb, 5. veljače 2020. – S ciljem osvještavanja javnosti o prepoznavanju karakteristika i specifičnosti moždanog udara kod žena na zagrebačkom Cvjetnom trgu održana je konferencija za medije te besplatni neurološki pregledi u sklopu zdravstveno-edukativne akcije „Dan crvenih haljina“. Ova hvalevrijedna akcija održava se u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika Grada Zagreba.

Zainteresirani građani su tako imali priliku razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena te na taj način dobiti savjete za njegovu prevenciju i liječenje. Nadalje, građani su ispunjavanjem upitnika mogli doznati koliko je njihov rizik za nastanak moždanog udar, provjeriti smetnje gutanja, čimbenike zgrušavanja krvi, tlak i šećer u krvi, ali i savjetovati se o pravilnoj prehrani sa stručnjacima iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba, dok su radni terapeuti iz Gradske ustanove za njegu u kući prezentirali intervencije koje mogu pomoći osobama koje su preboljele moždani udar.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, univ. spec. admin. urb. istaknula je da Grad Zagreb kontinuirano radi na promociji i educiranju javnosti u svrhu prevencije negativnih zdravstvenih posljedica moždanog udara. „Ovom javnozdravstveno-edukativnom kampanjom želimo skrenuti pozornost žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika te njihovim liječenjem“, naglasila je Mirela Šentija Knežević, univ. spec. admin. urb.
S obzirom na podatak da je moždani udar prvi uzrok invaliditeta u oba spola, pravovremeno liječenje moždanog udara je od ključnog značenja za smanjenje stope smrtnosti i invalidnosti. „Kod žena se mnogo češće pojavljuju manje uočljivi simptomi moždanog udara, poput iznenadne glavobolje, mučnine, povraćanja, umora i pospanosti, stoga je vrlo važno educirati žene kako bi ih znale prepoznati i reagirati u što kraćem vremenskom roku. Pravovremeno liječenje je od ključnoga značenja za smanjenje stope smrtnosti i invalidnosti uzrokovane moždanim udarom“, istaknula je prof. dr.  sc. Zdravka Poljaković, dr. med., predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

Važnost ove plemenite akcije ističe se u riječima prof. dr. sc. Arijane Lovrenčić Huzjan, predsjednice Organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“, koja je naglasila da je moždani udar nedovoljno istražen i liječen te da ubije dvostruko više žena nego rak dojke pa je važnost kontinuirane edukacije u svrhu očuvanja zdravlja od iznimne važnosti.

„Ponosna sam da smo podržali ovu akciju koja progovara o velikom javnozdravstvenom problemu kod žena. S obzirom na činjenicu da moždani udar ubije dvostruko više žena od karcinoma dojke, potrebno je razvijati samosvijest o ovoj bolesti te naučiti prepoznati rizike kako bismo mogli pravovremeno reagirati“, istaknula je prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., pomoćnica ministra zdravstva RH.
 
Nastavak ove akcije, održat će se u petak, 7. veljače, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, gdje će glavne akterice biti žene koje su preživjele moždani udar, a nosit će crvene kreacije poznatih hrvatskih dizajnera. Uz to, taj dan će se s početkom u 12 sati održati i stručni skup „Žene i moždani udar“ u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar“.

Dodatna podrška „Danu crvenih haljina“ bit će pružena svjetlosnim efektima na zagrebačkim fontanama s oznakom #nosicrveno, koji će između ostalog obilježiti akciju na društvenim mrežama. Stoga se pozivaju svi građani da prvi petak u mjesecu veljači (7. veljače) odjenu nešto crveno te putem društvenih mreža pruže podršku borbi protiv moždanog udara kod žena.