clanak False

Dan grada Zagreba 2020.

31.05.2020.
Poštovani predsjedniče Vlade RH g. Plenkoviću,
poštovana izaslanice predsjednika RH gđo Mulić ,
poštovani izaslaniče predsjednika Hrv. sabora akademiče Reiner,
poštovani ministri: gđo Obuljen Koržinek, g. Malenica i g. Paviću,
cijenjeni predstavnici Akademske zajednice, rektore Zagrebačkog sveučilišta prof. Boras i predstavniče HAZU akademiče Parać,
uvaženi predstavnici vjerskih i nacionalnih zajednica u Republici Hrvatskoj i Grada Zagreba, 
poštovani predsjedniče Gradske skupštine Grada Zagreba prof. Prgomet,
uvaženi počasni građani Grada Zagreba gen. Markač i prof. Marin,
posebno poštovani svi dobitnici priznanja Grada Zagreba,
cijenjeni predstavnici ostalih institucija državne vlasti, gospodarskih, zdravstvenih i ustanova u kulturi,
cijenjene gradske zastupnice i zastupnici, kolegice i kolege, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, dame i gospodo, dragi prijatelji!
 
 
Ovogodišnji Dan Grada obilježavamo uistinu u jedinstvenim kriznim okolnostima, o čemu uostalom govori i mjesto na kojem smo okupljeni u ovoj svečanoj prigodi.
Bila je ovo godina koju ćemo sigurno dugo pamtiti i koja će se u budućnosti spominjati, ponajprije po mnogobrojnim izazovima s kojima smo se suočili i s kojima se suočavamo, ali i činjenici da je naš grad, po prvi put u svojoj povijesti u ovom polugodištu, bio i glavni grad Europske unije, zajedno sa Briselom.

Razorni potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio naš grad nanio je goleme materijalne štete i pokazao našu krhkost, a Zagrepčane suočio s brojnim poteškoćama, uz sve probleme prouzročene pandemijom koronavirusa.

Najveća elementarna nepogoda, koja je pogodila Zagrebu u proteklih 140 godina, nažalost uzela je i svoju žrtvu, našeg malog anđela, djevojčicu Anamariju.

A nepredvidivost situacije i stradanje dodatno su pojačali osjećaj straha, neizvjesnosti i malodušnosti naših sugrađana. Međutim, s druge strane potakle su Zagrepčane da iz drugačije perspektive sagledaju sve ono što Zagreb čini Zagrebom, jednim i jedinstvenim, svu njegovu materijalnu i nematerijalnu baštinu stvaranu u proteklih deset stoljeća.
Upravo ta baština temelj je iz kojeg Zagreb može crpiti vjeru da će i ovu teškoću uspješno prebroditi, naporom svojih građana i prijatelja iz Hrvatske i svijeta, kao što je prebrodio i posljedice potresa 1880., poplave 1964. i drugih prirodnih katastrofa te brojnih ratova.

„ŽIV, PONOSIT, JAK, PRKOSIT“ možda je najbolji opis tog našeg zagrebačkog duha. Riječ je o citatu iz pjesme Augusta Šenoe „Zagrebu“ iz 1872. Taj veliki hrvatski književnik i gradski čelnik ponajbolje je osjetio tu žilavost Zagreba nakon strašnog potresa 1880., koji ga je nažalost koštao zdravlja i na koncu života.
 
Budući da te četiri moćne riječi ponajbolje opisuju identitet našeg Grada, u lijepa, ali i u ova krizna vremena, možda je idealno vrijeme da ga – kako nam predlaže Češka beseda u Zagrebu – usvojimo i za geslo našeg grada.
Danas, također u nedjelju, kada slavimo Dan našega Grada, 70 dana kasnije, jednako tako svjedočimo snazi i uspjehu nepokolebljivog duha zajedništva, snage i sposobnosti našeg Grada te svih njegovih stanovnika i iskrenih prijatelja da u najtežim trenucima pokažu ono najbolje što nose u sebi.
Ovaj nemili događaj, koji je ostavio traga na svima nama, ali i na vizurama našeg Grada, još jednom je potvrdio kako je ono najvrjednije što imamo međusobno poštovanje, razumijevanje i spremnost na pomoć onima kojima je to najpotrebnije. 
S posebnim ponosom želim istaknuti kako je u kratkom vremenu pružena pomoć potrebitima, u pogon su stavljene sve službe kako bi se u što prije sanirale posljedice te normalizirao život u mjeri kojoj je to moguće.

Ovom prigodom još jednom želim iskazati iskrenu zahvalnost i poštovanje prema svim gradskim službama, volonterima, našim sugrađanima i brojnim tvrtkama te pojedincima koji su svoje vrijeme, znanje, energiju, sposobnosti i financijska sredstva uložili u pomoć najugroženijima te se uključili u obnovu našeg divnog Grada. Neke od njih ćemo danas nagraditi medaljama.
Život polako vraćamo u normalu i sa svim nedaćama se nosimo zajedno, iz dana u dan. Činimo sve kako bismo našem Gradu vratili stari sjaj i dali pečat našeg vremena u njegovoj obnovi i daljnjoj izgradnji.

Čekamo da novi saziv Hrvatskoga sabora izglasa zakon o obnovi Zagreba i okolice kako bismo mogli napraviti strateške iskorake na tom području.

Grad Zagreb istinska je europska metropola i iz ovih teških vremena izaći će još ljepši, čvršći i složniji. Grad na ponos svakom njegovom stanovniku, svim njegovim prijateljima, Hrvatskoj i čitavom svijetu.
 
A sve to događa se u izazovnom vremenu za cijeli svijet, vremenu kada globalna pandemija novim koronavirusom postavlja nova pravila i uvjetuje način naših života. I u toj borbi s okom nevidljivim neprijateljem, Grad Zagreb pokazao je sinergiju, odgovornost i sposobnost nadležnih institucija. Pokazali smo profesionalnost i izvrsnost. Postali smo svjesni da znanja naših stručnjaka nemaju ni razvijenije europske metropole. 

Svim zdravstvenim radnicima, ali i svim građanima koji su pokazali empatiju, brigu o bližnjima te iznimnu zrelost i odgovornost od srca još jednom zahvaljujem.
Simbolično ćemo odlikovati neke od njih u ovoj svečanoj prigodi, ali lista bi objektivno mogla biti daleko šira.

Unatoč svim nedaćama koje su zadesile naš dom, naš predivan grad i sve njegove žitelje trudili smo se maksimalno da ne zaustavimo razvojne projekte koliko god je to moguće.
 
Kao odgovorni pojedinci i istinski zaljubljenici u Zagreb, „čim raziđe se dim“, kako pjeva nenadmašni Vice Vukov, još ćemo snažnije prionuti poslu kako bismo obnovili domove, nastavili razvoj naše metropole, pokrenuli nove projekte, stvarali nove vrijednosti i činili naš Grad još boljim za život, za poslovanje, za turističke posjete, za studiranje, ali i za uživanje u svakom koraku napravljenim njegovim ulicama.

A da za to postoje zdravi temelji potvrđuju brojni projekti i uspjesi koje smo postigli tijekom proteklih desetljeća, ali i tijekom protekle godine. Svake godine na današnji se dan prisjetimo svih ostvarenih projekata i aktivnosti kojima unaprjeđujemo naš grad kao i životne uvjete naših građana. Ulaganja i briga za naš grad i ljude nisu aktivnost koja ima početak i kraj, ono traje danonoćno tijekom cijele godine.

Ove godine na poseban način želim istaknuti novi rotor, nova južna vrata našega grada, koja je sufinancirala Europska unija,  našu Sljemensku žičaru, spomenik Domovini čija se izgradnja bliži kraju, nastavak izgradnje stambenog naselja Podbrežje, izgradnju odgojno-obrazovnih objekata i drugo.
 
Kao što rekoh na početku, Zagreb je proteklih mjeseci, osim glavnog grada Hrvatske bio i prijestolnica Europe. Predstavili smo se u najboljem svijetlu, kao istinski domaćini svim našim sugrađanima iz Europske unije, bili smo centar iz kojeg su proizašle europske politike, inicijative i potezi koji usmjeravaju razvoj čitave Europe pa time i svijeta.

Grad Zagreb i tom je prigodom pokazao kako je istinska metropola, spremna za organizacijske i svekolike druge izazove na razini daleko većih europskih glavnih gradova. Želimo biti lice Hrvatske koje je na ponos svakom njegovom građaninu i građanki.

Grad Zagreb osjeća odgovornost prema svim drugim hrvatskim krajevima. Zato smo pomagali i nastavit ćemo pomagati njihov razvoj. Osjećali smo tegobe i probleme cijele zemlje. Zato smo inicirali i pokretali projekte koje će olakšati život svim hrvatskim građanima. Drago nam je da nas je Vlada slijedila na mnogim područjima.
 
Međutim, također smo bili kritični i nastavit ćemo tako kad god smo osjetili da se institucije na nacionalnoj razini ne trude dovoljno, ne prepoznaju želje i potrebe i građana te ne pružaju adekvatne odgovore na izazove s kojima se susrećemo.

Iako je predizborno vrijeme i ulazimo u predizbornu godinu u našem gradu, ne želim se razbacivati obećanjima i samodostatno hvaliti učinjenim.

Želim na kraju samo poručiti da je Zagreb protekla dva desetljeća podizao ljestvicu prilično visoko, ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe, inspirirao i motivira. Tjerao druge da budu učinkovitiji, socijalno osjetljiviji, društveno odgovorniji. Tako ćemo i nastaviti, zajedno sa svima vama! Zagreb mora biti primjer i uzor!  

Hvala vam još jednom i vjerujem da ćemo u godini koja je pred nama svi zajedno smoći još više energije, načina, snage i volje da provedemo zacrtane planove koji će služiti na dobrobit svim građanima. Jer grad su naši ljudi i zbog njih je Zagreb ono što jest.          

ČESTITAM VAM SVIMA DAN GRADA ZAGREBA!