clanak False

Dan grada Zagreba u znaku 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke

24.05.2023.
Besplatni koncerti, tematske šetnje, projekcije filmova kao i slobodan ulaz u gradske muzeje samo su dio programa kojima će se ove godine obilježiti Dan grada Zagreba. Ovogodišnja proslava proteći će u znaku 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke, a bogat program koji su pripremili centri za kulturu održat će se u brojnim zagrebačkim kvartovima.
 
Program posvećen Zagorki organiziran je i u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Program u stanu održava se 31. svibnja u 20 sati, a uz taj program u 17 sati u stanu se mogu preuzeti misteriozna pisma koja su glavni rekvizit za samostalnu šetnju gradom. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim životom.

 Centar mladih Ribnjak u srijedu, 31. svibnja u 17 sati u suradnji s umjetnicima Rezidencije Ribnjak  organizira tematsku šetnju parkom i biografijom Marije Jurić Zagorke u Parku Ribnjak. Istoga dana u 18 sati održat će se dramatizirano predavanje o Zagorki DrugačiJA, dok je u 19 sati na programu koncert Big band Greenhil cluba: Moj Zagreb kak imam te rad iz ciklusa koncerata orkestara Neozbiljni u parku. Program u Ribnjaku završava tribinom novoosnovane inicijative „Zagorke“ koja okuplja dosadašnje dobitnice nagrade Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva.

Projekcija dokumentarno-igranog filma „Zagorka“ te razgovor s redateljicom Biljanom Čakić-Veselić i  voditeljicom Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke Anom Zbiljski održat će se u srijedu, 31. svibnja u 18. 20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir. U 18 sati na drugom kraju grada u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad održat će se likovna radionica „Ilustracija priče, bajke, mitova i legendi prema djelima Marije Jurić Zagorke”.

Radionice crtanja za mlađu djecu: Marija Jurić Zagorka – odijevanje nekada organizirana je u Narodnom sveučilištu Dubrava također s početkom u 18 sati, dok će se u isto vrijeme u maloj dvorani održati predavanje  - suvremena prezentacija biografije Marije Jurić Zagorke s fokusom na njezin stvaralački rad.
 
Cjelodnevni program organiziran je u Pučkom otvorenom učilištu gdje će se, između ostaloga, moći razgledati izložba knjiga - Marija Jurić Zagorka. U 14 sati za učenike osnovnih škola organiziran je program "Zagorkina priča" – upoznavanje Marije Jurić Zagorke kroz pripovijedanja o kontekstu vremena u kojem je živjela.

Osim programa posvećenih Mariji Jurić Zagorki u brojnim centrima za kulturu organizirani su koncerti, radionice i izložbe. U Centru kulture na Peščenici u srijedu, 31. svibnja u 19 sati bit će svečano otkrivanje biste Zlatka Balokovića, autora Antuna Augustinčića, u suradnji s Glazbenom školom Zlatka Balokovića. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca moći će se razgledati izložba radova polaznika likovne radionice za treću životnu dob Otvoreni atelje, a Izložba 45. godina Galerije Vladimir Bužančić može se razgledati i u Centru za kulturu Novi Zagreb.

Obilježavanje Dana grada Zagreba uz izrada razglednice grada s vizurama poznatih lokacija (Kula Lotrščak, Kamenita vrata, Zagrebačka katedrala, Lenucijeva potkova, Gornji grad itd.) organizirano je na sam Dan grada od 16 sati  u Centru za likovni odgoj na Rokom perivoju.
 
Broji programi u organizaciji Kulturnog centra Travno održat će se i u parku u tom naselju, među kojima je i revija narodnih nošnji zagrebačkih sela, danas urbanih naselja i suvremene modne odjeće inspirirane baštinom i koncert Harmonije disonance koji počinje u 20 sati.
 
Koncert Zagrebu za rođendan - „Ljubavnici“ Mila Elegović, Mladen Burnać i Damir Gónz organiziran je 31. svibnja u Narodnom sveučilištu Sesvete s početkom u 19.30 sati, a uoči samog Dana grada u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se i koncert tamburaškog orkestra “Gaj” pod nazivom “Tebi grade moj”.

Na sam Dan grada, 31. svibnja, već tradicionalno u Staroj gradskoj vijećnici održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.
 

Aktualno