clanak False

Dan otvorenog trga

Sve institucije na Trgu maršala Tita, istodobno će, 30. rujna, u sklopu Dana otvorenog trga, otvoriti vrata građanima i darovati im različite programe.
25.09.2014.


Na dan svečanog predstavljanja nove zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, 30. rujna, prvi puta u povijesti devet institucija smještenih na jednom od najljepših gradskih trgova – Trgu maršala Tita, istodobno će, u sklopu Dana otvorenog trga, otvoriti vrata građanima i darovati im različite programe tijekom cijelog dana, najavljeno je to na konferenciji za novinare u prostorima HNK kojoj su prisustvovali gradonačelnik Milan Bandić, intendantica HNK u Zagreba Dubravka Vrgoč i dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević. 

Intendantica Dubravka Vrgoč predstavila je program koji će početi u 11,00 sati predstavljanjem Muzičke akademije kada će se i snimiti milenijska fotografija glazbenika grada Zagreba ispred novog glazbenog hrama. Želja nam je bila da se građanima Zagreba ovaj Trg kao stjecište zagrebačke kulturne i obrazovne izvrsnosti prikaže u što boljem svjetlu, da upoznaju djelovanje svih kulturnih institucija unutar njega, naglasila je intendantica Vrgoč dodavši da se ovime na neki način otvara jesenska kulturna sezona grada. 

Tijekom cijeloga dana građani će slobodno moći razgledati Hrvatsko narodno kazalište, Muzičku akademiju, Akademiju dramske umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Hrvatski školski muzej, Rektorat – Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet, organiziraju se i koncerti, predstave, radionice, stručna vodstva po institucijama te u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i obilasci po Trgu pod vodstvom profesionalnih vodiča. 

Na konferenciji za novinare govorio je i dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević koji je zahvalio Gradu i gradonačelniku Bandiću na bezrezervnoj podršci projektu Muzičke akademije od samih početaka. Zahvaljujući tomu, nakon 120 godina ova institucija ima ovaj prostor primjeren značaju. 

Napravili smo povijesnu stvar, dom glazbene akademije za budućnost, za svo vrijeme koje je pred nama, nadovezao se zagrebački gradonačelnik Bandić te pozvao sugrađane da u utorak sudjeluju u Danu otvorenog Trga.