clanak False

Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

23.05.2018.
Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu uhvaćene osobe koje su odlagale građevinski otpad na ledini u blizini bivše mesne industrije Sljeme, gradonačelnik Milan Bandić sazvao je na licu mjesta konferenciju za novinare na kojoj su bili predstavnici nadležnih službi, lokalne zajednice, Mjesnog odbora i Gradske četvrti te predstavnici PU Zagrebačke i Udruge Zelene i plave Sesvete.
 
Rekao sam prekjučer da smo popisali sve divlje deponije u Zagrebu i da ćemo za dva tjedna izaći s planom sanacije, a u međuvremenu se dogodio ovaj presedan koji normalan čovjek ne može zamisliti – da se istovari 50-ak kamiona građevinskog materijala u kojem ima i azbesta, rekao je gradonačelnik.
 
Ovo je, nažalost, postala praksa, a ne presedan u Zagrebu i to se više ne može tolerirati, dodao je gradonačelnik, napomenuvši da je ovo ujedno i primjer na kojem su položili ispit građani, gradska komunalna inspekcija i Policija, što je hvalevrijedno i poticaj za dalje.
 
I dalje ćemo u suradnji s našim građanima, komunalnom inspekcijom, Policijom, ali i Inspekcijom zaštite okoliša budno motriti kako bi bile uhvaćene osobe koje nepropisno odlažu otpad. Upotrijebit ćemo i kamere gdje će biti moguće, a ako će trebati angažirat ćemo i zaštitarsku službu – nećemo štedjeti na rješavanju ovog problema.
 
Gradonačelnik je, također, dodao da će te „zločince“ javno prokazati ako će to po zakonu biti moguće jer, osim što nepropisno odlažu otpad, kada ih se uhvati na djelu samo se presele na druge lokacije tri do pet kilometara dalje u Dumovečki lug ili kod Lesnine u Ivanjoj Reki
 
Zahtijevam i tražim od Inspekcije i Policije da postupaju po svakom ovakvom primjeru i da ti ljudi budu najoštrije sankcionirani. Kazna samo za odlaganje otpada na divlje odlagalište iznosi do 700.000,00 kuna, a uz to se i naplaćuje sanacija odlagališta.
 
Još jednom se zahvaljujem građanima, aktivistima Udruge Zelene i plave Sesvete i našoj komunalnoj inspekciji jer je ovo veliki uspjeh, a sada ćemo vidjeti koliko će biti brza i efikasna Inspekcija i Policija, rekao je gradonačelnik Bandić.

Gradske vijesti - 2018.