clanak False

Dvodnevna FUPOL radionica u ZGForumu

10.05.2012.

U prostorijama ZgForuma u ulici Ljudevita Gaja 27, 10. svibnja započela je dvodnevna radionica u sklopu EU projekta FUPOL. Na otvorenju radionice prisutne je pozdravila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada gđa. Jadranka Veselić Bruvo dipl.ing.arh., voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva gđa. Elizabeta Knorr dipl.iur., koja je ujedno i predstavnica grada Zagreba u FUPOL projektu.
Uz predstavnike gradskih ureda i zavoda, Zavoda za informatičku djelatnost Hrvatske na radionici također sudjeluju i članovi FUPOL tima iz Austrije i Italije predvođeni gđom. Susane Sonntagbauer ispred voditelja projekta IT tvrtke Cellent.
FUPOL – Inteligentni alati za oblikovanje politika je projekt čiji je cilj razvoj naprednih ICT alata za modeliranje politika, predviđanje posljedica tih politika, razvoj novih modela upravljanja te za suradnju u rješavanju složenih društvenih problema. Osnovna ideja projekta je da novi alat automatski sakuplja, analizira i interpretira brojna mišljenja izrečena na socijalnim mrežama na Internetu i uočava koje su to teme koje zaokupljaju građane - tzv. „vruće” teme.
Na taj način građani pa i ostali zainteresirani (pomoću multikanalnog računalstva i „crowd source-inga”) bili bi uključeni u odabir tema kojima bi se trebala baviti aktualna vlast.
Projekt je okupio IT multinacionalne kompanije, vodeće istraživačke institute, udruženja gradova i četiri grada iz Europe (Hrvatska, Italija, Cipar i UK) i jedan iz Kine koji će pilotirati rezultat projekta. Iz Hrvatske u projektu kao partneri sudjeluju Grad Zagreb i tvrtka ZIH – Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske. Grad Zagreb će biti uključen u projekt kao pilot korisnik i evaluator FUPOL modela. U provođenju i primjeni tog modela stručnu podršku pružat će mu tvrtka ZIH koja je također partner u projektu.
Projekt traje 4 godine, a od strane Grada za njegovo provođenje je zadužen Ured gradonačelnika.


Gradske vijesti