clanak False

Dvodnevna međunarodna PRESTO trening radionica

Učinili smo mnogo, izgradili oko 190 km biciklističkih staza, no sustav je još daleko od toga da bude cjelovit i onakav kakvom težimo. Priključenje projektu PRESTO pokazuje naše nastojanje da učimo od najboljih, rekao je gradonačelnik Bandić na jutrošnjem otvaranju dvodnevne trening radionice.
08.12.2010.

Grad Zagreb razvio je i stalno unapređuje međunarodnu suradnju. Odraz tih nastojanja je i Projekt  PRESTO kojemu dajem punu podršku kao i Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada kojemu sam s punim povjerenjem povjerio ulogu koordinatora zagrebačkih aktivnosti - rekao je jutros u Staroj gradskoj vijećnici zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju dvodnevnu Međunarodne trening - radionice Projekta EU – PRESTO.

Govoreći o tome što je u Zagrebu učinjeno u pogledu unapređivanja mobilnosit, gradonačelnik je spomenuo razvijanje biciklističkih staza te otkrio da je za potrebe Gradske uprave naručeno deset Pedeleka (bicikala s pedalama i elektromotorom) . Učinili smo mnogo, izgradili oko 190 km staza, no sustav je još daleko od toga da bude cjelovit i onakav kakvom težimo. Priključenje projektu PRESTO pokazuje naše nastojanje da učeći od najboljih, a projekt okuplja upravo takve partnere, ostvarimo kvalitetan i Zagrebu primjeren sustav biciklističke infrastrukture, unapređujući istovremeno i okoliš i zdravlje građana. Ovaj projekt, sufinanciran iz Programa Inteligentna energija u Europi, predstavlja jedinstvenu priliku za suradnju, razmjenu znanja i iskustava, učenje iz najbolje europske prakse, zaključio je gradonačelnik Bandić zaželjevši sudionicima Radionice uspješan rad i ugodan boravak u Zagrebu.

U ime domaćina, prisutnima se obratila i pročelnica u Uredu za strategiju Jadranka Veselić Bruvo, naglasivši da je Projekt koji traje 33 mjeseca došao do polovice i da je dosad Zagreb učinio izuzetno mnogo u promoviranju vožnje biciklom kao načinu dnevnog prijevoza za sve građane. Podsjetila je na to da je Projekt započeo 1. svibnja prošle godine, da se financira iz sredstava EU, a ukupna vrijednost zagrebačkog dijela iznosi120.000 eura. Čulo se, također, da su gradovi zagrebački partneri Bremen, Grenoble, Tczew i Venecija, a institucije: Europska biciklistička federacija, Europsko udruženje trgovaca biciklima, Europska mreža gradova i regija, Njemački biciklistički savez – Ogranak Bremen, Ligtemoet & Partners i Pomeranijski savez za zajedničku Europu, a da  Projektom koordinira Rupprecht Consult GmbH.

 Od dvodnevne radionice  na kojoj će predavati eminentni europski stručnjaci iz Velike Britanije, Njemačke i Belgije, a na kojoj, među ostalima, sudjeluju predstavnici pet EU-gradova i sedam EU-institucija, očekuje se proširivanje znanja sudionika o tome kako napraviti kvalitetne planove za bolje i sigurnije uvjete za bicikliranje, prezentirat će se argumenti i primjeri iz prakse o mijenjanju stavova ljudi u vezi s kulturom bicikliranja, te pokazati najnovija dostignuća koja ohrabriju i omogućavanju bicikliranje unutar ciljanih skupina koje inače ne bi koristile bicikl.

 

 


Gradske vijesti - 2010.