clanak False

3. festival svjetla Zagreb

20.03.2019.
(Hina) - Treći Festival svjetla Zagreb svečano je u srijedu navečer otvoren u dvorištu Muzeja grada Zagreba, što je jedna od 20 lokacija u povijesnoj jezgri grada koje će do 24. ožujka svaki dan od 18 do 23 sata biti obasjane raskošnim i inovativnim svjetlosnim instalacijama na temu proljeća, rasta i renesanse.

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ), čija je direktorica Martina Bienenfeld na otvaranju istaknula veliku podršku Grada Zagreba, HEP-a i Kraša u organizaciji, kao i da taj festival ujedinjuje najmodernija svjetlosna rješenja na bazi recentnih rasvjetnih tehnologija.


Čarobna šuma u Tunelu Grič, Opatička postala "vodena ulica"

"Ovogodišnji Festival traje ukupno pet dana ili dan dulje nego u prve dvije godine, u sklopu kojeg su 23 svjetlosne instalacije na 20 lokacija podno i uzduž zagrebačkog Gornjeg grada, koji šarmom stvara idealno okruženje za takvo događanje. Važan je za Zagreb i jer najavljuje intenzivniji proljetni turistički promet, te kroz inovativnu umjetnost i čaroliju svjetla stvara dodatni razlog za posjet glavnom gradu Hrvatske", poručila je Bienenfeld.

Istaknula je da su, povodom obilježavanja 2019. kao godine kulture i turizma Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, na festival stigle i tri živopisne instalacije iz Kine, a surađuju i s Ministarstvom kulture kroz predstavljanje projekta "Oblak Pergola/Matematiziran Oblak" kustoske koncepcije Brune Juričića i dizajn autora Alise Andrasek. Njihova se instalacija prvi puta može vidjeti u Hrvatskoj nakon 16. venecijanskog bijenala - međunarodne izložbe arhitekture, a svoje je mjesto našla u Muzeju grada Zagreba gdje je bilo i otvorenje festivala.

Među ostalim lokacijama su, primjerice, Tunel Grič, koji je svjetlosno transformiran u čarobnu šumu, u Tomićevoj ulici su stube osvijetljene u formi čuvara svjetla, na Strossmayerovom šetalištu je postavljena svjetlosna 'lounge' zona, crkva sv. Katarine je osvijetlila sve svoje vitraje, dok je na Platou Gradec instalirana svjetlosna igra 'voli me-ne voli me'. U atriju Galerije Klovićevi dvori moći će se zaplesati u bojama/svjetlima proljeća, na Jezuitskom trgu je plesni performans s 3D mapingom, Opatička ulica izgleda kao da je vodena ('aquastreet'), na Dubravkinom putu je posebno osvjetljeno dječje igralište, a i na svim drugim lokacijama posjetitelji mogu vidjeti razna kreativna svjetlosna rješenja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju je rekao da taj Festival  pridonosi zagrebačkom turizmu, te je otvorenje Festivala prepustio kineskom veleposlaniku u Hrvatskoj Hu Zhamingu koji je na otvaranje došao zbog kineskih instalacija na Festivalu. Veleposlanik je poručio da Hrvatska i Kina razvijaju sve bolje odnose o kojima će, kao i o turizmu, biti više riječi na predstojećem summitu 16+1 u Dubrovniku.

Ministar turizma i izaslanik premijera Gari Cappelli naglasio je važnost takvih događanja za predsezonski turistički promet uz ocjenu da Grad Zagreb i njegova Turistička zajednica rade odličan posao u turizmu.


Cappelli: Turisička sezona počinje Festivalom svjetla, a završava Adventom u Zagrebu

S Festivalom svjetla Zagreb počinje turistička godina praktički za cijelu Hrvatsku, kao što i završava s Adventom u Zagrebu u prosincu. To su važna događaja za turizam i vjerujem da će Zagrebu donijeti veliko povećanje broja turista, kao što je bilo i lani, rekao je Cappelli.

Prva dva festivala privukla su veliki broj domaćih i stranih turista, ali i građana Zagreba koji su obilazili lokacije i uživali u svjetlosnim čarolijama, a ukupno je u 2018. od 15. do 18. ožujka, kada se održavao taj festival, u Zagrebu zabilježeno 31 posto više dolazaka turista ili njih oko 11 tisuća te 22 tisuće noćenja ili 46 posto više nego u iste dane u 2017.

"I ove godine očekujemo da će Festival svjetla u Zagreb privući brojne turiste, a ponosni smo i što je uvršten i u međunarodnu organizaciju 'Festival of Lights International' već od svog prvog izdanja 2017. To je svakako festival dobrih emocija i lijepih prizora, gdje umjetnici svjetla upotrebljavaju grad i njegove vedute kao slikarsko platno, te je i primjer povezivanja kreativnih umijeća, tehnologije i turizma", zaključila je Bienenfeld.

Na otvorenju Festivala svjetla Zagreb bila je i pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.
 

Gradske vijesti - 2019.