clanak False

53. Međunarodna smotra folklora

19.07.2019.
Na platou Gradec večeras se održala svečana priredba 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb. Prisutne je, među ostalim pozdravio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Večeras moramo zapljeskati trima stvarima: ovim kulturno umjetničkim društvima koji su čuvari hrvatskog identiteta, hrvatske tradicijske kulture i folklora, zatim Seljačkoj slozi - kulturno-prosvjetnoj organizaciji Hrvatske seljačke stranke osnovane tridesetih godina prošlog stoljeća, jer da nije bilo te sloge danas ovi ljudi ne bi imali što slijediti. I za kraj, zaplješćimo Zagrebu i Zagrepčanima koji svake godine ugošćuju ovu Smotru, rekao je gradonačelnik Bandić.

Organizator ovogodišnje Smotre koja se održava od 17. do 21. srpnja je Kulturni centar Travno. U programu će sudjelovati 60 ansambala iz 16 zemalja i bit će izvedeno ukupno 48 različitih programa.

Smotra se održava u Zagrebu od 1966., a prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova.
U suvremenoj Hrvatskoj Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a. Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine proglašena je festivalskom priredbom od nacionalnog značenja.
 
Smotra je certificirana u međunarodnoj mreži folklornih festivala, CIOFF-a, te ima europsku oznaku kvalitete EFFE 2019. – 2020., Europske asocijacije festivala, koja je potvrda izvrsnih umjetničkih festivala koji su angažirani ne samo na području umjetnosti koju predstavljaju, nego njeguju uključivanje lokalne zajednice u svoje aktivnosti, a otvoreni su prema međunarodnoj zajednici.
 
 
Glavni festivalski program traje pet dana i čine ga scenske priredbe na dvije glavne pozornice – na Gradecu i na Trgu bana Jelačića, plesne radionice, pučke kazališne predstave, koncert etnoglazbe „Ethno Croatia – Ethno na putu“ Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i koncert hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama u crkvi sv. Katarine.
 
Na Gradecu će se održati programi i iduća dva dana. Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u centru grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje.
 

Više o programu ovogodišnje smotre možete pratiti na društvenim mrežama i službenoj web stranici www.msf.hr
 

Gradske vijesti - 2019.