clanak False

61 novi slučaj zaraze koronavirusom

05.10.2020.
1/2
U protekla 24 sata zabilježen je 61 novi slučaj zaraze koronavirusom na području Zagreba,  545 osoba je testirano, a za 269 je određena mjera samoizolacije, izvijestili su iz NZZJZ Dr. Andrija Štampar na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Uime Zavoda, glavna sestra Cecilija Rotim je kazala da su 23 novozaražene osobe s negativnom epidemiološkom anamnezom te da ih je 29 bilo u kontaktu s zaraženima. Kod dviju osoba se najvjerojatnije radi o kontaktu s virusom tijekom hospitalizacije, kod jedne prilikom izlaska, kod triju  na obiteljskim svečanostima, dok su dvije osobe doputovale iz Srbije i Španjolske, a za jednu je obrada u tijeku.

U posljednja 24 sata je evidentiran jedan pozitivan korisnik obiteljskog doma za starije osobe  sa zagrebačkog područja koji se zarazio tijekom hospitalizacije pa je isključena mogućnost zaraze u Domu. Proteklog dana pozitivan nalaz je bio kod jednog učenika i jednog učitelja osnovnih škola te dvaju učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije je određena za 40-ero osnovnoškolaca te za 40-ero srednjoškolaca.
Sestra Rotim je zaključila da je u Zagrebu  aktivno 459 slučajeva i da je  2 067 osoba u samoizolaciji.

Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić sugrađanima je zahvalila što se pridržavaju mjera, a predstavnicima medija na praćenju i izvještavanju javnosti.  

Iz Komunalnog i prometnog redarstva javljaju da je jučer sa 63 gradske lokacije prikupljeno 195 tona građevinskog otpada.

Uime Policijske uprave zagrebačke nazočne je Stipo Mandić,  voditelj operativno-komunikacijskog centra izvijestio da su zabilježena  tri slučaja kršenja odredbi Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali da kršenja mjera samoizolacije nije bilo.
 

Gradske vijesti