clanak False

CroCEE, predstavljen projekt urbane obnove zagrebačkog središta - Blok 19

23.03.2021.

ff

Drugog dana "Prve hrvatske konferencije o potresnom inženjerstvu" (1st Croatian Conference on Earthquake Engineering - 1CroCEE) u organizaciji Građevinskog fakulteta održano je predstavljanje projekta urbane obnove zagrebačkog središta - Blok 19 na kojem je 12 eksperata predstavljalo cjelovitu urbanu obnovu Bloka 19 kao modela obnove svih 168 donjogradskih blokova.

Predstavljanju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević. U uvodnom govoru dr.sc. Pavičić Vukičević je rekla da je najbitnije za obnovu Zagreba to da se radi o cjelovitoj obnovi, obnovi koja unutar bloka stvara nove vrijednosti - konkretno unutar Bloka 19 se priprema i izgradnja Džamonjinog muzeja. „Otvaranje prostora, komunikacija, zelenilo, novi sadržaji - sve ono što zapravo čini urbano tkivo grada Zagreba. Ovo je jedna nova vizija razvoja grada koja će nam omogućiti da vratimo pozitivnu energiju u zagrebačko središte“.
 
Upravo takva, cjelovita obnova, ne bi bila moguća bez angažmana brojnih stručnjaka i znanstvenika primarno građevinarske struke, kojima je zamjenica Pavičić Vukičević iskazala veliku zahvalnost. Zato je ovom prilikom virtualno uručila Medalju Grada Zagreba trima talijanskim znanstvenicima čija je pomoć u organizaciji sustava pregleda oštećenja nakon potresa u ožujku 2020. bila od neprocjenjive vrijednosti za građane Zagreba. Dobitnici su Agostino Goretti, Vitor Silva i Paolo Morandi - talijanski znanstvenici i inženjeri koji su, uz domaće snage, nesebično i vrijedno pregledavali oštećenja i uporabljivost objekata nakon katastrofalnog potresa.
„U danima u kojima se prisjećamo tog nemilog događaja, osjećam veliku zahvalnost prema trojici stručnjaka i bila mi je iznimna čast uručiti im, u ime svih Zagrepčana, Medalju Grada Zagreba“, naglasila je Jelena Pavičić Vukićević.
 
Medalja Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Zagreba i drugim osobama koje su postigle uzorne uspjehe djelujući na području Zagreba. Prošlogodišnji potres ujedinio je cijelu Hrvatsku, a pomoć i podrška stizali su i iz cijelog svijeta.
 

Gradske vijesti - 2021.