clanak False

Dan otvorenih vrata Dnevne bolnice za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”

20.09.2019.
Mjesec rujan bit će osmi po redu mjesec obilježavanja Alzheimerove bolesti na globalnoj razini. Kampanja je započela 2012. godine, a 21. rujna obilježava se Svjetski dan Alzheimera.

U cilju obilježavanja Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti dana 20.09.2019. Grad Zagreb i Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan organizirali su „Dan otvorenih vrata Dnevne bolnice za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” 20. rujna 2019. kako bi građanima približili Program Dnevne bolnice.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”: prof.prim.dr.sc. Igor Filipčić, dr.med. istaknuo je  da je Dnevna bolnica za oboljele od demencija otvorena od lipnja 2015. godine, prva takvog tipa u Hrvatskoj. Obzirom da današnje društvo sve više stari učestalost demencije i Alzheimerove bolesti kao najčešćeg uzroka demencije sve više raste jer je starija životna dob najznačajniji čimbenik rizika.

Demencija je sindrom uzrokovan bolešću mozga, obično progresivnog tijeka, koji se manifestira oštećenjem kortikalnih funkcija (pamćenje, mišljenje, orijentacija, shvaćanje, računanje, sposobnost učenja, govor, rasuđivanje) i narušava samostalnost osobe u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Osoba oboljela od demencije postaje sve ovisnija o pomoći druge osobe u svakodnevnom funkcioniranju te joj je potrebno osigurati adekvatnu skrb i zaštitu. Skrb za oboljelog može trajati deset i više godina, a iz godine u godinu postaje sve zahtjevnija.

Osobe koje brinu o oboljelima od demencije  predstavljaju njihove njegovatelje. To su najčešće djeca koja uz svoj posao trebaju skrbiti o roditeljima ili supružnici koji su također starije životne dobi i nerijetko imaju jednu ili više kroničnih bolesti.

Njegovatelji su u 90% slučajeva frustrirani i iscrpljeni, 75% potišteni, 66% depresivni, 50% narušenih interpersonalnih odnosa sa ostalim članovima obitelji te trpe značajan financijski trošak na zbrinjavanje osobe oboljele od demencije. Prof.dr.sc Filipčić istaknuo je da u Dnevnoj bolnici za oboljele od demencija Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu skrbimo za oboljele  od demencija i njihove njegovatelje odnosno obitelji.

Praktičan pristup Alzheimerovoj bolesti počinje njenim kliničkim prepoznavanjem i ranim dijagnosticiranjem, pravovremenim i kontinuiranim liječenjem, osiguravanjem kvalitetne zdravstvene i socijalne skrbi.

Cilj  je pravovremenog liječenja zaustaviti ili usporiti napredovanje bolesti jer gubitak neovisnosti, inicijative i sudjelovanja u društvenim aktivnostima smanjuje znatno kvalitetu života oboljelog i njegove obitelji. Život nakon dijagnoze se mijenja u odnosu na ranije za oboljelu osobu i za obitelj.

U radu Dnevne bolnice za oboljele od demencija sudjeluje multidisciplinarni tim - liječnici, medicinske sestre,  radni terapeuti, psiholozi, socijalni radnici, duhovnik. Provode se i psihosocijalne intervencije, suport, edukacija i savjetovanje s ciljem smanjenja subjektivnog i objektivnog stresa oboljelih i njegovatelja.  

Program se provodi od ponedjeljka do petka uz D2 uputnicu HZZO-a. prof.prim.dr.sc. Igor Filipčić, dr.med.
 
Ova aktivnost provodi se u okviru kampanje „Dani demencije“ koju provodi Grad Zagreb, kao pridruženi strateški partner u EU projektu  „Improving Dementia Care in the Danube Region“ INDEED. Projekt je financiran u okviru programa Interreg Danube Transnational Programme Europskog fonda za razvoj. Provedba Projekta započela je 1. srpnja 2018. a traje do 30. lipnja 2021. U Projekt je uključeno 20 partnera iz 10 zemalja Podunavske regije kako bi se potaknula brža i učinkovitija razmjena najboljih rješenja, potaknula kreativnost u rješavanju problema osoba s demencijom, te ubrzalo zakonske reforme. Tri su specifična cilja Projekta : poboljšanje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika, donošenje strateških dokumenata (nacionalnih i lokalnih) u cilju unapređenja skrbi za osobe s demencijom, poboljšanje suradnje i koordinacije glavnih aktera u brizi o osobama s demencijom te poticanje razvoja poduzetništva, istaknula je Mirela Šentija Knežević, prof.log.,univ. spec. admin. urb., Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Dani demencije“  želi se senzibilizirati javnost i podići razinu informiranosti i znanja opće populacije o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od demencije, njihove obitelji i osobe koje o njima skrbe. U akciju te EU Projekt „INDEED“  je uključeno i Ministarstvo zdravstva RH.
 
 
             

Aktualnosti/događanja