clanak False

Dani otvorenih vrata na FSB-u i Solarnom krovu Špansko-Zagreb

Fakultet strojarstva i brodogradnje te Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE) tradicionalno su otvorili svoja vrata za stručne posjete u okviru 9. Zagrebačkog energetskog tjedna. 
16.05.2018.
Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu otvorio je vrata svojih laboratorija za obnovljive izvore energije (OIE) za stručne posjete predstavnika obrtnika i gospodarstvenika, predstavnika jedinice lokalne samouprave, grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetitelji su imali priliku vidjeti ispitni sustav s geotermalnom dizalicom topline koji se koristi za grijanje i hlađenje dvije učionice te novi ispitni sustav s dizalicom topline zrak-voda koji se također koristi za grijanje i hlađenje dvije učionice. Također, posjetitelji su vidjeli i prvi hrvatski bicikl na vodik, gorivne članke i proizvodnju vodika kao alternativnog goriva korištenjem obnovljivih izvora energije, sunčane fotonaponske i kolektorske sustave, male vjetroelektrane te rad kotla na biomasu. Obilasku laboratorija prethodile su prezentacije navedenih tehnologija u Velikoj vijećnici FSB-a.

I Solarni krov Špansko-Zagreb otvorio je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima su prezentirane mogućnost dobivanja i uštede energije uporabom novih tehnologija za pretvorbu energije Sunčeva zračenja u električnu i toplinsku energiju. Na jednom konkretno izgrađenom projektu prikazana je praktična primjena i stvarni rezultati mjerenja ušteda energije kroz energetsku učinkovitost i korištenje solarnih sustava. Svi rezultati mjerenja mogli su se vidjeti na velikom panou (display) koji se nalazi ispred objekta Solarni krov Špansko – Zagreb i sjedišta Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju. Ovime se daje potpora održivoj energetskoj politici te suzbijanju posljedica klimatskih promjena i prilagodbe tim promjenama.
 

Aktualnosti