clanak False

Drugo izdanje umjetničkog projekta “Okolo“

24.07.2019.
U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, prošle je godine održano prvo izdanje umjetničkog projekta „Okolo“, koji je malim intervencijama u samo tkivo grada oživio niz javnih gradskih prostora. Crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već oduševio građane i turiste.
 
I ovoga ljeta, od 17. kolovoza do 1. rujna 2019., preko dvadeset i pet lokacija u samom centru Zagreba pretvorit će se u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Umjetnici iz različitih područja, uključujući svjetlosne instalacije, urbani zeleni dizajn, uličnu umjetnost, interaktivni dizajn i fotografiju, svojim će umjetničkim radovima u formi urbanih intervencija skrenuti pažnju na ljepotu i potencijal dobro poznatih ili pak zaboravljenih javnih prostora, istovremeno ih mapirajući u jedinstvenu gradsku šetnju u kojoj baš svatko može naići na „komad umjetnosti“, iznenaditi se, a katkada i nasmijati.
 
Uz desetak domaćih umjetnika, u Zagrebu će svoj trag ove godine ostaviti i svjetski poznata imena. Francuski par Ella & Pitr na međunarodnoj street art sceni poznat je po predimenzioniranim karikaturnim likovima, španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora kada su u pitanju landscape svjetlosne instalacije, dok Australac Michael Pederson svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima.
 
Projekt  iza kojeg stoje Ana Mikin i Tina Kovačiček realiziran je uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su: Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Erste&Steiermärkische Bank, Floraart, JUB i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti i Grad Zagreb.

Aktualno