clanak False

Europsko vijeće usvojilo višegodišnji financijski okvir Europske unije

22.07.2020.
Europsko vijeće postiglo je dogovor o višegodišnjem financijskom okviru (VFO-u), odnosno, višegodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Izvanredni sastanak čelnika država članica EU-a održavao se od 17. do 21. srpnja 2020. upravo na temu oporavka Europske unije od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa te na temu novog proračuna za sljedeću financijsku perspektivu.
Rasprava o proračunu trajala je dvije godine. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je 27. svibnja 2020. godine prijedlog Europske komisije za oporavak europskoga gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa s pogledom na održivu budućnost. Europski plan oporavka se tako, osim na dugoročnom proračunu (1.100 milijardi eura), temeljio i na novom instrumentu Next Generation EU vrijednom 750 milijardi eura. 
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predstavio je svoj prijedlog VFO-a i paketa za oporavak 10. srpnja 2020. godine uvažavajući kritike određenih država članica pa je isti predstavio kao pregovarački okvir za izvanredni sastanak čelnika. Potvrđen je iznos od 1.074 milijardi eura za VFO te 750 milijardi eura za europski plan oporavka, odnosno, instrument Next Generation EU.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković objavio je da je dogovor postignut: „U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura, koje su jamstvo brzoga gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje!“.
Predstoji potvrda dogovora o višegodišnjem financijskom okviru u Europskom parlamentu.
Dodatne informacije dostupne su na poveznici.

Vijesti i aktualnosti