clanak False

Evakuacijske površine

08.11.2011.

 

Edukativna kampanja „Kako se ponašati u slučaju potresa“

Od današnjeg dana 8. 11. 2011. do kraja mjeseca u svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i domovima zdravlja izvješeni su edukativni plakati Ureda za upravljanje u hitnim situacijama „Kako se ponašati u slučaju potresa?“ Plakati su prvenstveno edukativne prirode, namijenjeni roditeljima vrtićke djece i odgajateljima, starijoj djeci u osnovnim školama, njihovim nastavnicima i roditeljima te svima koji se zateknu u nekom javnom prostoru.

„U slučaju potresa za roditelje će biti važno da znaju gdje su im djeca. Zato je preporuka za sve da odrede dva mjesta okupljanja za članove svoje obitelji za sastanak nakon eventualnog potresa. Još je bitno ne paničariti, skloniti se primjerice ispod stola, zaštiti glavu rukama ili jaknom, pričekati da podrhtavanje završi a nakon toga izaći na otvoreno“ ističe Pavle Kalinić pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Na plakatima se nalaze praktične informacije za samozaštitu - što učiniti prije, tijekom i poslije potresa. Nije nam cilj širiti paniku već podići svijest i znanje o mogućem potresu. Tisak i mjesta za postavljenje plakata donacija su tvrtke B1 plakati Gradu Zagrebu.

 

Veliki potres u Zagrebu 9. 11.1880.

Intenzitet potresa u Zagrebu bio je 6.3 stupnja po Mercalijevoj ljestvici.

U Zagrebu je bilo 2483 stambenih i 1187 gospodarskih zgrada, a grad je imao oko 30.000 stanovnika. Od ukupno 3830 objekata gotovo svi su oštećeni, a 12.6 % zgrada je teško oštećeno (nastali su otvori u zidovima, rušenje unutarnjih zidova i dijelova zgrade, do rušenja cijele zgrade). U Zagrebu i Granešini poginula su tri čovjeka.

 

Operativni plan zaštite i spašavanja u slučaju potresa

Ured za upravljanje u hitnim situacijama u sklopu operativnog plana za zaštitu i spašavanje od potresa odredio je prihvatne površine i evakuacijske površine u Gradu Zagrebu.

U 15 gradskih četvrti određeno je 20 evakuacijskih površina za postavljanje 35 šatorskih naselja: prema međunarodnim standardima svako šatorsko naselje prima 1000 ljudi.

U 17 gradskih četvrti određeno je 47 lokacija za prihvat osoba za evakuaciju.

 

POVRŠINE POGLEDAJTE OVDJE.