clanak False

Grad Zagreb 18. rujna objavljuje Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2021.

15.09.2020.
Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2021. godinu Grad Zagreb  objavit će 18. rujna 2020., rečeno je na konferenciji za medije održanoj u utorak, 15. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za kulturu Milane Vuković Runjić  od 18. rujna do 19. listopada bit će aktivan Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu, a koji ove godine, uzimajući u obzir pandemiju koronavirusom, ima neke novosti.

„Svi prijavitelji upućuju se da predlože programe za koje su sigurni da će ih moći realizirati uz primjenu epidemioloških preporuka. Primjerice uz prijavu je poželjno predložiti i alternativne mogućnosti održavanja programa, planirati veći broj programskih aktivnosti manjeg formata ili u slučaju muzejske i likovne djelatnosti manji broj projekata koji će se realizirati tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Samostalni umjetnici upućuju se da ostvare veću suradnju s našim ustanovama u kulturi  – organizatorima iz srodnih umjetničkih područja“, rekla je Vuković Runjić.

Na konferenciji je bilo govora i o početku nove sezone u gradskim ustanovama u kulturi, koje su započele s radom – potresu i pandemiji unatoč.
„Većina zagrebačkih ustanova u kulturi počinje novu sezonu. Program je pripremljen i u Dvorani Lisinski koju još čeka obnova, a svoja će vrata publici otvoriti početkom studenoga. Zagrebačka filharmonija koja također koristi Dvoranu u međuvremenu će dio programa, kao i do sada izvoditi na alternativnim lokacijama –  HNK -u, Parku Maksimir, Crkvi sv. Križa u Sigetu“, rekla je Vuković Runjić.
 
Pročelnica je kazala i kako je sanacija oštećenih objekata u tijeku pa će tako već u listopadu s radom početi Kazalište Komedija, a do kraja ove godine bit će sanirana i oštećenja uzrokovana potresom u Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Početkom slijedeće godine trebale bi  početi izvedbe u saniranoj dvorani. Nastavak izvođenja radova na izgradnji pokusne dvorane planira se krajem ove godine, te bi radovi trebali završiti polovicom slijedeće godine.
 
„Iako zbog pandemije dječja kazališta ne mogu primati organizirane grupe djece školske i predškolske dobi, sva kazališta izvode predstave za građanstvo pa pozivamo roditelje da, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, povedu djecu u kazališta koja će zbog ove situacije povećati broj matineja za građanstvo, a neke će predstave i dalje biti dostupne online“, rekla je Vuković Runjić.

Što se ostalih ustanova tiče, većina muzeja koji nisu oštećeni u potresu otvoreni su, dok će i oštećene ustanove također ponuditi neke programe na alternativnim lokacijama ili digitalnim platformama.
 
„Izložba Lovre Artukovića koja je trebala biti otvorena u Umjetničkom paviljonu, bit će realizirana u Modernoj galeriji.  Arheološki muzej koji je također oštećen u potresu priprema niz programa u prostoru Galerije u Petrinjskoj 38, Pavla Hatza 6 i na drugim lokacijama izvan Muzeja. Dvije izložbe moći će se razgledati i virtualno. Školski muzej dio svog programa odraditi u školama, a jednu od izložbi posjetitelji će moći razgledati u Etnografskom muzeju, početkom listopada.  Ostali muzeji su otvoreni pa se tako primjerice u Galeriji Klovićevi dvori može razgledati izložba Zlatka Kesera“, rekla je pročelnica Ureda za kulturu ističući kako je   nakon lockdowna opet  oživjela i festivalska scena pa uskoro kreću i filmski festivali poput Animafesta i ZagrebDoxa koji će se održati u dvorani SC-a.
 
Pročelnica Vuković Runjić podsjetila je i kako je još uvijek u tijeku Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. godini u sklopu projekta Zagrebačka muza, a sve informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici KIC-a. 

U dijelu koji nije oštećen prvu izložbu nakon potresa otvorio je i Muzej za umjetnost i obrt. O nastavku sanacije te novim programima na konferenciji je govorio ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović.

„ Nismo otvorili Muzej, ali smo otvorili prvu izložbu Svjetlana Junakovića. Pokušat ćemo na razne načine publici približiti stalni postav muzeja na drugim lokacijama, a također kroz online projekte“, rekao je Gašparović. Podsjetio je i kako je upravo danas 25. godišnjica otvaranja stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt te je najavio i nove izložbe, među kojima je i izložba „Protreseni MUO“, kojom će se obilježiti i 140. godina osnutka Muzeja i velikog potresa u Zagrebu.
 
 
 

Aktualno