clanak False

Gradonačelnik u ZgForumu otvorio izložbu arhitektonsko – urbanističkog natječaja za građevinu stambene namjene u Preradovićevoj 11

14.07.2015.




slika 1         slika 2         slika 3       slika 4      slika 5    slika 6    slika 7    slika 8

U utorak, 14. srpnja 2015. gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić je otvorio izložbu arhitektonsko – urbanističkog natječaja za građevinu stambene namjene u Preradovićevoj 11. Uvodni govor je održala pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo, dipl. ing. arh., naglasivši kako je ovo još jedna u nizu izložbi kojom se predstavljaju aktualnosti iz područja arhitekture, unutar širokog raspona tema koje se u prostoru ZgForuma komuniciraju s javnošću. ZgForum je mjesto na kojem se predstavljaju aktivnosti i postignuća Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, ali i svih gradskih ureda, te dionika izvan gradske uprave koji sudjeluju u kreiranju aktualnih tema vezanih uz razvoj i napredak Grada Zagreba. Upravo u takvu koncepciju se izuzetno dobro uklapa i natječaj za navedenu stambenu zgradu.

Nakon pročelnice, prisutnima se obratio predsjednik Ocjenjivačkog suda doc. Ivica Plavec, ovl. arh., koji je održao upečatljivi govor o važnosti ovog natječaja, ali i o nagrađenim radovima, te izvijestio kako je na natječaj pristiglo ukupno 28 radova koji su izloženi na ovoj izložbi. Prvonagrađeni rad je djelo portugalskog arhitekta Eduarda Suoto de Moura i studia 3LHD, čiji kontekstualni pristup uz maksimalno poštivanje postojeće urbane strukture rezultira suzdržanom, gotovo asketskom pojavnošću čija minimalna, ali afirmativna gesta zgradu materijalizira kao aktivni sloj u tkivu grada, te precizno ostvaruje traženi karakter rezidencijalne kuće visokog standarda. Čitav program ostvaren je racionalno na svega tri etaže, a jasan i logičan zoning omogućuje komforne stambene prostore visoke kvalitete. Upravo je zajednička suradnja ovog istaknutog svjetskog arhitekta i studija 3LHD Gradu donijela veliku vrijednost kroz inovativnu i kvalitetnu arhitekturu, kao i uvrštavanje Zagreba na svjetsku mapu arhitektonskog ostvarenja.

Gradonačelnik je pozdravio prisutne i istaknuo kako je posebno važno da se nova arhitektura u gradu stopi s povijesnom, na način da je ne potisne nego još više istakne. Upravo se takvo rješenje može vidjeti na ovim vrlo kreativnim i kvalitetnim rješenjima hrvatskih arhitekata, uz izuzetnu međunarodnu suradnju sa znamenitim portugalskim arhitektom koji je svoje znanje i kreativnu izvrsnost udružio sa poznatim studiom 3LHD. Gradonačelnik je čestitao autorima nagrađenih radova i svoju zahvalu i štovanje proslijedio g. Eduardu Suotu de Moura, te mu uputio osobni poziv da posjeti Zagreb.

Izložba se može razgledati u prostoru ZgForuma još tjedan dana, radnim danom od 13:00 – 18:00, te u subotu od 10:00 – 13:00.