clanak False

Izložba “Astrofotografija“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

06.05.2019.
U povodu 20. obljetnice osnivanja Astronomskog društva Beskraj u četvrtak, 9. svibnja 2019. u 18 sati,  u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, bit će otvorena izložba “ Astrofotografija“.

Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba osnovano je u studenom 1998. godine s ciljem okupljanja ljubitelja praktične astronomije. Katalizator osnivanja udruge bio je komet Hale-Bopp koji je tijekom 1997. mjesecima krasio noćno nebo, a bio je toliko sjajan da se mogao vidjeti i iz osvijetljenih gradova. Osnivači udruge organizirali su izlete na Japetić s ciljem uživanja u ovom jedinstvenom prizoru na lokaciji sa što manje svjetlosnog onečišćenja.

Na prvu godišnjicu osnivanja, u jesen 1999. godine, održan je prvi „Japetić Star Party“, okupljanje brojnih astronoma amatera iz cijele Hrvatske. Događaj je postao tradicionalno godišnje druženje, i od tada se održava redovno svake godine u rujnu. Pod tamnim nebom astronomi amateri i ljubitelji astronomije izmjenjuju iskustva, opažaju nebo teleskopima i rade spektakularne astrofotografije.

Nažalost, zbog drastičnog povećanja svjetlosnog onečišćenja, godišnji Star Party se na Japetiću zadnji puta održao 2006. godine, a od 2007. je prebačen na Petrovu goru. Od tada, Petrova gora je postala poznata kao najpopularnija destinacija za ljubitelje prirodnog noćnog neba, te će uskoro biti proglašena Međunarodnim parkom tamnog neba po kriterijima International Dark-Sky Association.

Astronomsko društvo Beskraj uložilo je velik trud za popularizaciju problema svjetlosnog onečišćenja, za koje su mnoga istraživanja pokazala izrazito negativan utjecaj na zdravlje ljudi (kancerogeni efekt), potpuni poremećaj ekosustava desecima kilometara od osvijetljenih gradova, te smanjenje sigurnosti u prometu. Sve to rezultiralo je donošenjem Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja 2012. godine, te novom verzijom Zakona koji je stupio na snagu 1.4.2019. godine.

Glavna aktivnost udruge je popularizacija praktične astronomije – vizualna opažanja teleskopima, te astrofotografija. Već od prvih izleta, članovi udruge su nastojali snimiti maglice, galaksije, komete, meteore i ostale pojave na noćnom nebu. Ova vrsta fotografije jedna je od najzahtjevnijih jer je za kvalitetne astrofotografije potrebno puno iskustva i vještine kako u snimanju, tako i u kasnijoj obradi.

Mnogi objekti na nebu su vrlo udaljeni i tamni, i ponekad ih treba snimati više sati kako bi se dobio zadovoljavajući rezultat. No upravo su te astrofotografije iznimno atraktivne jer pokazuju ljepotu oblika i boja koje je nemoguće vidjeti prostim okom kroz teleskop. Članovi AD Beskraj koristili su se klasičnim analognim filmovima, modernim digitalnim aparatima te specijaliziranim hlađenim astronomskim kamerama za dobivanje fotografija koje često premašuju one velikih opservatorija koje smo viđali u udžbenicima i enciklopedijama.

Na ovoj izložbi ćete imati prilike pogledati najnovije astrofotografske uratke članova udruge, s opisima pojedinih objekata. Tu su poznati objekti poput velike galaksije u Andromedi, velike maglice u Orionu, zvjezdani skup Vlašići, maglica Sjeverna Amerika… no posjetitelji izložbe moći će vidjeti i maglice poput „Vještičje glave“, „Kukuljice“, maglicu Iris („Perunika“), te širokokutne pejzaže prekrasnog noćnog neba kojeg se u Hrvatskoj još uvijek može pronaći, a važno ga je sačuvati kao turističku atrakciju i prirodnu baštinu za nove generacije.

Izložba je otvorena do 20. lipnja 2019. Za izložbu vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

Aktualno