clanak False

Izložba Rethinking Industrial Sites

29.05.2015.

U petak, 29. svibnja 2015. u Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba studentskih radova Rethinking Industrial Sites.
Program Rethinking Industrial Sites pokrenuo je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada 2014. u ime Grada Zagreba, a odvija se u sklopu matičnog projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive (2009. – 2015.) koji je usredotočen na istraživanje, prezentaciju i popularizaciju industrijskog naslijeđa Zagreba.
Partneri u provedbi Programa bili su Arhitektonski fakultet u Sarajevu, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Fakultet za arhitekturu u Ljubljani. Studenti ta četiri fakulteta istražvali su prostorne mogućnosti transformacije kompleksa nekadašnje Gradske klaonice i stočne tržnice u Heinzelovoj ulici Zagrebu. Program je realiziran kroz grupni rad studenata u okviru izborne nastave na četirima partnerskim institucijama tijekom zimskog semestra akademske godine 2014/2015., a koncipirao ga je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.
Uvodni govor održala je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo, dipl.ing.arh., koja je pozdravila nagrađene studente, njihove mentore i sve okupljene. Slijedili su govori ravnatelja Muzeja grada Zagreba g. Vinka Ivića, te mr.sc. Gorana Arčabića iz Muzeja grada Zagreba, koji je, uz mr.sc. Mirnu Meštrović iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, bio koordinator provedbe Programa.
Nagrađeno je ukupno deset studentskih radova, a prvo mjesto su osvojili studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Iva Gotovac i Matija Pajić, pod mentorstvom mr.sc. Alana Brauna i mr.sc. Sonje Tadej koji su ovu lokaciju prepoznali kao dio grada u kojem je potrebno planirati poslovne prostore, veliki kongresni centar i hotel. U sklopu kompleksa predviđeni su i razni društveni i sportsko – rekreativni sadržaji, a sve je međusobno povezano parkovima i alejama drveća. Zgrada nekadašnje Gradske klaonice i stočne tržnice po ovom je konceptu obnovljena u skladu sa suvremenim teorijama očuvanja kulturne baštine.
Nakon dodjele nagrada, uzvanici su razgledali izložbu i uvjerili se u kvalitetu studentskih radova i rješenja čiji je naglasak stavljen na održive namjene, te na planiranje prostora u korist građana, kao i na ispunjenje razvojnih interesa Grada Zagreba.

 


 


Aktivnosti