clanak False

Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu

03.08.2018.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije obavilo je, 1. kolovoza 2018., Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu (u nastavku teksta: Javni poziv).
 
PREDMET JAVNOG POZIVA
Predmet Javnog poziva je dodjela sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini (u nastavku teksta: Fond) u skladu s uvjetima utvrđenim u Uputama za korisnike Javnog poziva za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu (u nastavku teksta: upute za korisnike).
 
PRIHVATLJIVI KORISNICI
Pravo podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava Fonda imaju:
•             jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave
•             pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (samo za svoje ime i za svoj račun)
•             ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave
koje imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU (u nastavku teksta: Ugovor o EU projektu) u okviru programa:
-              „Konkurentnost i kohezija“, „Učinkoviti ljudski potencijali“, „Program ruralnog razvoja“ i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske programsko razdoblje 2014.-2020.
-              Europske teritorijalne suradnje u kojima sudjeluje Republika Hrvatska  (prekogranični, transnacionalni i međuregionalni programi) u programskom razdoblju 2014.-2020., a za programsko razdoblje 2007.-2013. prihvatljivi su isključivo projekti u sklopu Operativnog programa za prekograničnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom, Operativnog programa za prekograničnu suradnju sa Srbijom i Operativnog programa za prekograničnu suradnju s Crnom Gorom.
 
PRIHVATLJIVA PODRUČJA SUFINANCIRANJA
Prihvatljiva područja sufinanciranja sredstvima Fonda su sva prihvatljiva područja za financiranje navedena u okviru programskih dokumenata za korištenje sredstava europskih strukturnih investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014. - 2020. utvrđenih u Zakonu o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014. - 2020. (Narodne novine, broj 92/14) te za razdoblje 2007. - 2013. prihvatljivi su isključivo projekti u sklopu Operativnog programa za prekograničnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom, Operativnog programa za prekograničnu suradnju sa Srbijom i Operativnog programa za prekograničnu suradnju s Crnom Gorom koji su utvrđeni u Zakonu o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata Europske unije u Republici Hrvatskoj (Narodne novine, broj 78/12, 143/13 i 157/13) .
Sredstva Fonda dodjeljuju se isključivo radi sufinanciranja prihvatljivih troškova koje je korisnik na temelju ugovora o EU projektu dužan osigurati iz vlastitih izvora (učešće korisnika) u provedbi EU projekta, vodeći pri tome računa o poštivanju načela izbjegavanja dvostrukog financiranja.
Kroz Fond se mogu sufinancirati svi prihvatljivi troškovi provedbe EU projekata utvrđeni ugovorom o EU projektu osim onih koji sadrže element državne potpore kako je ona definirana člankom 107. stavkom. 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije i koji podliježu pravilima o državnim potporama ili pravilima o potporama male vrijednosti (de minimis potpora).
Pravo na sufinanciranje učešća korisnik ostvaruje samo za prihvatljive troškove vlastitog učešća u EU projektu ovjerene nakon 1. siječnja 2015. od relevantnog tijela u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova u Republici Hrvatskoj nadležnog za kontrolu prihvatljivosti izdataka u okviru ugovora o EU projektu.
 
IZNOS I KRITERIJI SUFINANCIRANJA
Udio sredstava za sufinanciranje EU projekata određuje se prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja za koja se dodjeljuju sredstva u skladu s Odlukom o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (Narodne novine, broj 132/17), a prema kriterijima za utvrđivanje visine sufinanciranja.
 
ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA
Zahtjevi će se zaprimati od 16. kolovoza 2018. do iskorištenja sredstava planiranih za 2018. godinu, a najkasnije do 15. prosinca 2018.
 
Dodatne informacije: https://razvoj.gov.hr/dokumenti/10

Vijesti i aktualnosti