clanak False

Ljetna škola i Međunarodna olimpijada mladih astronoma

15.09.2011.

U edukacijskom centru "Luša" zagrebačkog Pučkog otvorenog učilišta, u Brodarici pored Šibenika, od 25. srpnja do 1. kolovoza 2011. održana je četrdesetdruga astronomska ljetna škola. Prisustvovalo joj je dvadeset osnovnoškolaca, šest srednjoškolaca i jedna profesorica fizike iz Koprivnice, Dubrovnika, Samobora, Splita, Ivanca, Kaštel Gomilice, Šibenika, Zadra i Zagreba, te Sarajeva (Bosna i Hercegovina). Većinom su to bili učenici koji su sudjelovali na nižim razinama astronomskih natjecanja, ali i oni koji su se okušali na Državnom natjecanju iz astronomije, održanom ove godine u Valpovu.

Nastavu je izvodilo deset demonstratora i voditelja radnih grupa te tri pozvana predavača, a edukativna predavanja održali su dr. sc. Dragan Roša, dr. sc. Hrvoje Božić, mr. sc. Ivan Romštajn, Nedim Mujić, dipl. inž., Izidor Pelajić, Mile Karlica i Marko Šimac. Teme predavanje bile su: "Uvod u astronomiju – povijesni razvoj astronomije", "Osnovna Zemljina gibanja i njegove prividne i fizičke posljedice", "Nebeski orijaši", "Sunčev sustav – Sunce, planeti, mala tijela Sunčevog sustava i metode njihovih opažanja", "Sferni koordinatni sustavi – transformacije", "Ljetno nebo", "Zvijezde – evolucija i klasifikacija zvijezda, određivanje udaljenosti zvijezda, metode promatranja promjenjivih zvijezda", "Problem jednog tijela za kružnu i eliptičnu stazu", "Opservatorij Hvar", "Suvremena astronomska istraživanja – potraga za ekstrasolarnim planetima" i "Problem dvaju tijela i utjecaj drugih sila na dinamiku nebeskih tijela" . 

   

*  *  *

Među 150-ak učenika iz 29 država svijeta i petero je hrvatskih učenika (Anna Khrystyna Andreykanich, Julio Car, Leonardo Pierobon, Drago Plečko i Krešimir Tisanić) sudjelovalo na ovogodišnjoj V. međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike koja je od 25. kolovoza do 4. rujna održana u Chorzowu, Katowicama i Krakowu u Poljskoj.

Na ovogodišnjoj olimpijadi zadaci su bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Zbog oblačnog vremena opažački je dio održan samo u planetariju (simulacijom nebeskog svoda na Zemlji i Marsu).

Zahvaljujući obavljenim pripremama na Zvjezdarnici Zagreb i unatoč nemogućnosti održavanja Ljetnog olimpijskog kampa, učenici su znalački rješavali postavljene im astronomske zadatke i probleme i ostvarili zapažene rezultate. Posebno uspješan bio je Leonardo Pierobon, učenik 4. razreda zagrebačke V. gimnazije koji je osvojio brončanu medalju.

Voditelji hrvatskog tima bili su Damir Hržina i Ivan Romštajn, iz Zvjezdarnice Zagreb, a odlazak naših učenika na Međunarodnu olimpijadu sufinanciralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.


Novosti 2011