clanak False

Međunarodni dan plućne hipertenzije 2022.

15.05.2022.
U svrhu obilježavanja Međunarodnog dana plućne hipertenzije, na inicijativu udruge Plava krila iz Zagreba, 15. svibnja 2022. godine Grad Zagreb je prigodno osvijetlio Meštrovićev paviljon  ljubičasto - plavom bojom.


Plućna hipertenzija je povećan tlak u plućnoj cirkulaciji. Postoji mnogo sekundarnih uzroka. Kada je uzrok nepoznat naziva se primarna plućna hipertenzija (PPH). Kod PPH krvne žile u plućima postaju sužene, hipertrofične i fibrozirane. Plućna hipertenzija dovodi do opterećenja desne klijetke i popuštanja desnog srca. Simptomi su: umor, dispneja u naporu, povremeno pritisak u prsima i sinkopa. Dijagnoza se postavlja mjerenjem tlaka u plućnoj arteriji.

S obzirom na to da je plućna hipertenzija bolest povišenog tlaka u plućnim žilama, one zbog promjena uzrokovanih ovom bolešću postaju neelastične. Krv ne može kvalitetno cirkulirati i dolazi do slabijeg rada pluća i manjka kisika u organizmu. Oboljeli se suočavaju s problemima prilikom najmanjih napora. Onemogućene su im svakodnevne životne aktivnosti.
I najmanji napor poput primjerice pranja posuđa, usisavanja ili penjanja po stepenicama uzrokuje velike zdravstvene probleme.

Osobe koje pate od ove bolesti naizgled djeluju zdravo i često se događa da ih okolina percipira kao lijene ljude koji ne žele obavljati određene poslove.

Postoje brojne terapijske mogućnosti, a život pacijenata, kao i kvaliteta života, zahvaljujući napretku medicine znatno je duži. Iako je riječ o neizlječivoj bolesti, kvalitetnim i sustavnim liječenjem je moguće omogućiti pacijentima dulji i kvalitetniji život.
 
Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju promociju, edukaciju i informiranje građana o plućnoj hipertenziji te inicijativama kojima se pruža potpora, rano otkrivanje i podizanje kvalitete života oboljelih od plućne hipertenzije.

Aktualnosti/događanja