clanak False

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

16.10.2020.
Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day (ISAD) prvi puta se obilježio 1998. godine na inicijativu tri svjetske udruge: European League of Stuttering Associations (ELSA), International Fluency Association (IFA) i International Stuttering Association (ISA). Od tada se diljem svijeta obilježava svake godine kako bi se povećala svjesnost populacije o samom mucanju, kao i o osobama koje mucaju. Nacionalne udruge ili logopedska društva taj dan organiziraju različita javna predavanja i/ili edukacije o mucanju. U svemu aktivno sudjeluju i osobe koje mucaju. Vrlo često u takvim aktivnostima sudjeluju i osobe iz javnog života koje i same mucaju.

Unatoč desetljećima istraživanja, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje o uzroku mucanja, ali se mnogo zna o čimbenicima u području genetike, neurofiziologije, dječjeg razvoja i obiteljske dinamike koji doprinose nastanku mucanja. Ono se najčešće javlja u predškolskoj dobi, te 5% sve djece prolazi kroz razdoblje mucanja u trajanju od najmanje šest mjeseci. Do kasnog djetinjstva kod tri četvrtine djece mucanje će se povući, kod neke djece uz pravovremeno savjetovanje roditelja i odgojitelja (indirektna logopedska terpija) može doći do spontanog oporavka, a kod neke djece je potrebna direktna logopedska terapija. Kod 1% djece mucanje ostaje dugotrajni problem.

Poznato je da se mucanje javlja tri do četiri puta češće kod muškog spola. Mucanje je fenomen koji se smatra lako uočljivim i moglo bi se reći da „svi znaju što je mucanje“. Mucanje može imati negativne posljedice koje podrazumijevaju emocionalne i socijalne teškoće koje se protežu kroz čitav životni vijek.

Pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u organizaciji Odsjeka za logopediju Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog logopedskog društva i Dječje bolnice Zagreb, ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju ostvarit će se na dan 22.10.2020.

Kao i diljem svijeta, i u Hrvatskoj se obilježavanje odvija pod motom: Pustolovina riječi: otpornost i promjene.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju ostvarit će se nizom medijskih aktivnosti, osvjetljavanjem zagrebačkih fontana te online stručnim predavanjem. Prigodno osvjetljenje zagrebačkih fontana u tirkiznoj nijansi održat će se dan ranije, 21.10.2020.