clanak False

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu

02.08.2018.
Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, prisustvovalo je danas komemorativnom skupu na romskom groblju Uštica u Jasenovcu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu – Samudaripen, kojega su organizirali Savez roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA i Vijeće romske nacionalne manjine u RH.

Saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Savez Roma u RH  Veljko Kajtazi istaknuo je da je današnji datum, 2. kolovoza prihvaćen od Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija obilježava se diljem Europe. Budući da je ovo mjesto, mjesto najvećeg stradanja pripadnika romske zajednice i područje na kojem su počinjeni najveći i najmasovniji zločini u ovom dijelu Europe, Romska zajednica odlučila je zajedno sa Gradom Zagrebom na drugoj strani groblja izgraditi Memorijalni centar – Muzej sjećanja kako se ovaj zločin nikada ne bi zaboravio, rekao je zastupnik Kajtazi. Što se tiče projektne dokumentacije ona je pri završetku, tako da se nadamo da bi već sljedeći mjesec mogli započeti sa radovima izgrade objekta i dovršiti ga do kraja 2019..

Genocid nad stradalim romima u II. svjetskom ratu moramo osuditi i stalno na njega podsjećati, rekao je gradonačelnik Bandić, te dodao da najbolji način na koji možemo iskazati pijetet i zahvalnost nedužnim ljudima koji su ovdje stradali je izgradnja Memorijalnog centra. Mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta i zato sam sretan da smo pokrenuli ovaj projekt.

Uz delegaciju Grada Zagreba počast stradalim romima u II. svjetskom ratu odala su i veleposlanstava u RH, predstavnici parlamentarnih stranaka u RH, predstavnici inozemnih romskih zajednica, Vijeća nacionalnih manjina hrvatskih županija, delegacije Grada Petrinje i Grada Kutine te Vijeća ostalih nacionalnih manjina.
 
 
 

Gradske vijesti - 2018.