clanak False

Najavljena manifestacija Seljačka buna - Bitka kod Stubice 1573.

29.01.2019.
U Donjoj Stubici, 9. veljače oživjeti će Seljačka buna – Bitka kod Stubice 1573. u 11. izdanju atraktivne manifestacije u spomen na istoimeni povijesni događaj, najavljeno je na konferenciji za novinare na glavnome gradskom trgu ispred Male kavane.

Grad Zagreb surađuje na mnogim projekatima s Krapinsko-zagorskom županijom. Ponosan sam na tu suradnju jer Zagreba nema bez Zagorja i Zagorja nema bez Zagreba, istaknuo je gradonačelnik te je pozvao sve Zagrepčanke i Zagrepčane da posjete stubički kraj i da uživaju u prikazu srednjovjekovnog načina života i običaja na hrvatskome tlu.
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je naglasio da prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu svake godine privlači sve više posjetitelja. Svi smještajni kapaciteti su puni, dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Svake godine se trudimo ponuditi nešto novo. Ove godine mijenjamo lokaciju pa će se središnji događaj –  Bitka kod Stubice održati kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Kako bi što više sugrađana moglo pogledati veličanstvenu rekonstrukciju Bitke kod Stubice, a na gradonačelnikovu inicijativu se već treću godinu zaredom organizira besplatna autobusna ZET-ova linija koja će prometovati u subotu, 9. veljače od zagrebačkoga Glavnog kolodvora do Donje Stubice te u suprotnome smjeru. Vozni red je usklađen s rasporedom događanja na manifestaciji pa iz Zagreba autobusi kreću u 10:00, 11:00, 12:00 i 13:00 sati, a iz Stubice u 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 23:00 sata. 

Manifestacija počinje 3. veljače Puntanjem kmetov. Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu se okuplja kmetsko vodstvo na čelu s Gupcem koje kreće prema Gupčevoj lipi  gdje ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje naoružavanje kmetova.
Središnji događaj – prikaz bitke na stubičkome polju će se održati na 446. obljetnicu Seljačke bune, odnosno 9. veljače u 14:00 sati. Nakon bogata dnevnog programa posjetitelji će moći uživati u koncertu Psihomodo popa.  

Uz gradonačelnika Bandića i  župana Kolara na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Donja Stubica Nikola Gospočić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, direktorica Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica te predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek.

Gradske vijesti - 2019.