clanak False

Novo vrijeme traži nova rješenja – BIM (Building Information Modeling)

U okviru Zagrebačkog energetskog tjedna održan je GREEN TALKS program pod nazivom: „BIM-om do energetske učinkovitosti - energetska obnova zgrada i nZEB“.
16.05.2018.

Novo vrijeme traži nova rješenja – kvalitetno upravljanje podacima tijekom cjeloživotnog ciklusa zgrade izbjegava mogućnost nastanka pogreške te osigurava vjerodostojne informacije u svakom trenutku – BIM (Building Information Modeling)

Gradimo li pametno? Iz određenih razloga kvaliteta projekata arhitektonske ili građevinske struke u dijelu koji se odnosi na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu opada, a ovo je dodatno popraćeno neodgovarajućim izvođenjem samih radova. Što nam novo donosi EPBD direktiva?; Koji nas izazovi (barijere) očekuju uvođenjem nZEB standarda?; Što Fond ima u planu sufinancirati u ovoj godini (iz ETS sredstava)?; Koje projekte iz područja energetske učinkovitosti provodi Grad Zagreb?; Kako stanare uvjeriti da krenu u obnovu zgrada? – teme su koje je obuhvatio GREEN TALKS program pod nazivom: „BIM-om do energetske učinkovitosti - energetska obnova zgrada i nZEB“, održan u Zagrebu, u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna, 10. svibnja 2018. godine na lokaciji Tehnološki park, Paviljon 12 Zagrebačkog velesajma.

GREEN TALKS prvenstveno je podržan od strane Grada Zagreba, člana Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, ispred kojeg je okupljene sudionike pozdravila Melita Borić ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša te time i otvorila program.

Dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „nZEB & energetska obnova zgrada kroz EU fondove“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu:  „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

GREEN TALKS su podržali i Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, Društvo arhitekata Zagreb, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Udruga upravitelj te Hrvatska komora arhitekata.

Ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc.dr.sc. Bojan Milovanović, održao je prezentaciju na temu: „Fit-to-nZEB & BIM“ u kojoj je istaknuo da je optimizacija ključna stavka uspješne realizacije i provedbe - od pravovremenog savjetovanja, optimizacije projektnog rješenja, nadzora, testiranja i informiranja korisnika zgrade, sve do monitoringa i eventualne korekcije. Milovanović je istaknuo problematiku upitne kvalitete izvedenih projekata koji se odnose na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu te navodi da su glavni uzroci problema sljedeći: nedostatak znanja uključenih dionika (cross-crafting), nedostatak vremena za međusobnu komunikaciju i koordinaciju te nepoštivanje redoslijeda izvođenja radova. Kao odgovor na navedene probleme, predstavio je projekt Net-UBIEP, koji nastoji doprinijeti povećanju energetske učinkovitosti u zgradama promoviranjem korištenja BIM-a tijekom cjelokupnog životnog ciklusa zgrade. Također, istaknuo je i problematiku nedostatka kvalitetnog stručnog građevinskog kadra, što nije problem samo za Hrvatsku, već je taj problem prepoznat u jako puno zemalja te osim što predstavlja potencijalan problem glede neadekvatne obnove, time je također usporen i cijeli proces izvođenja radova. Stoga je prezentiran projekt FIT-TO-NZEB, čiji je cilj povećanje kompetencija i vještina građevinskih djelatnika u području obnove postojećih zgrada na razinu G0EZ kroz jedinstvene programe edukacije razvijene od strane konzorcija.

Kao dio GREEN TALKS programa održan je i okrugli stol na temu: „nZEB i obnova zgrada“, na kojem su sudjelovali: Melita Borić, Grad Zagreb; Zoran Veršić, Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski fakultet, Irena Križ Šelendić, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH; Jasmina Smokvina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Dražen Pomper, Udruga upravitelja. Sudionici su prošli širok spektar tema vezan uz  nove nadopune EPBD direktive te planove Ministarstva i Fonda glede sufinanciranja i problematike koju donosi uvođenje nZEB standarda. Rasprava se otvorila na temu ne velikog broja obnova na području Zagreba te uzrocima. Dražen Pomper, ispred udruge Upravitelja, je istaknuo da je ključno utjecati na podizanje svijesti javnosti i stanara o  benefitima energetske obnove te da je potrebno puno dobrih primjera iz prakse i s terena jer opća javnost i dalje, nažalost, ne percipira sve dodatne vrijednosti koje energetska obnova i zelena gradnja nude. Ključno je ostvariti integrirani proces u kojem je važno uključiti sve dionike, od nadležnih institucija koje informiraju, educiraju i daju poticaje, izvođača, kvalitetnih radnika, dostupnih tehnologija i znanja jer na kraju, ipak želimo osigurati izgrađeni okoliš visoke kvalitete, a to je moguće korištenjem učinkovitog projektiranja u kombinaciji s tehnološkim napretkom na svim razinama.

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u edukativnim i promotivnim prezentacijama su: VELUX Hrvatska d.o.o. na temu: „Zdrava unutarnja klima nZEB zgrada“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“, TECE d.o.o. na temu: „Ušteda vode“, GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Knauf Insulation d.o.o na temu:“Mineralna vuna u i na zgradama gotovo nulte energije“, Daikin Hrvatska d.o.o. na temu: „Klimatizacija jučer, danas, sutra“ te Firestone na temu: „Dugotrajnost ravnih krovova“.

U trećem dijelu programa, pod nazivom: „BIMom do energetske učinkovitosti“, predstavljeni su projekti: NetUBIEP, BIMcert, BhENEFIT, te je održana prezentacija na temu: "Istraživanje i razvoj e-burze energetske obnove u zgradarstvu i industriji".

Stručne prezentacije održali su: Iva Kovačić, Tehničko Sveučilište Beč, na temu: „Building information modelling for building energy modelling – potentials and deficits (BIM for BEM)“ i Gianmarco Ćurčić Baldini, Baldinistudio d.o.o. na temu: „Energetske simulacije u BIM okruženju“.

 

Aktualnosti