clanak False

Obilazak Gradske četvrti Brezovica

11.09.2020.
U redovitom obilasku gradskih četvrti, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, predstavnicima Zagrebačkog holdinga, mjesnih odbora i Vijeća Gradske četvrti, obišao je danas Gradsku četvrt Brezovica.

Prva lokacija obilaska bila je u Ulici Šmiri gdje je projektom predviđeno rušenje postojećeg derutnog objekta te izgradnja dječjeg vrtića s 3 sobe za ukupno 40-ero djece, a na katu će se urediti prostorije za potrebe mjesne samouprave. 

Kako je objasnila predsjednica Vijeća gradske četvrti Brezovica Marina Pucević, predan je zahtjev za lokacijsku dozvolu koja bi trebala biti odobrena do početka listopada. „Nakon lokacijske ćemo zatražiti i građevinsku dozvolu, a prema proceduri ona bi trebala biti ishođena do kraja studenoga. Na proljeće se očekuje početak radova“, rekla je predsjednica.

U Obreškoj cesti su početkom rujna završeni radovi na izgradnji nogostupa i oborinske odvodnje te je izvedena rekonstrukcija prometnice u dužini od 400 metara. Prije rekonstrukcije, Gradska plinara Zagreb izvela je radove na izgradnji novog plinovoda. Pomoćnik pročelnika za prostorno uređenje Krunoslav Tepeš je istaknuo da su radovi uključili kompletnu rekonstrukciju prometnice, proširenje kolnika na 6 metara te je iscrtan novi pješački prijelaz. Vrijednost investicije je 900 000 kuna.

U Mjesnom odboru Kupinečki Kraljevec uskoro počinje i izgradnja područnog objekta OŠ Brezovica. Ovaj objekt je izgrađen poslije II. Svjetskog rata i tade je zadovoljavao potrebe ovog naselja. Međutim, rastom broja stanovnika ovaj područni objekt više ne može zadovoljiti potrebe naših učenika, koja su bila primorana putovati u matičnu školu. Ovim projektom ćemo učiniti veliki iskorak za stanovnike i učenike Kupinečkog Kraljevca“, rekao je Darko Pereković, predsjednik Mjesnog odbora Kupinečki Kraljevec I.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić je rekao da trenutno školu pohađa oko 80 učenika u 4 razredna odjela, od 1. do 4. razreda, ali taj broj svake godine raste. „Neto površina trenutnog objekta je oko 260 kvadrata, a novi objekt će imati 635 kvadrata dodatnog prostora što će stvoriti uvjete za rad u jednoj smjeni. Za godinu dana imat ćemo novu školsku zgradu koja će zadovoljavati sve uvjete moderne nastave“, rekao je pročelnik Lovrić.

U Gračanskoj ulici je u tijeku izgradnja odvodnje u okviru projekta "Uzvodni sliv potoka Lomnica", a izvođač radova je Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. „Predmetnim projektom obuhvaćena je izgradnja javnog kanala ukupne duljine 6 800 metara. Ovim će zahvatom oko 200 kućanstava dobiti mogućnost priključenja na kanalizacijsku mrežu, a vrijednost investicije 15,5 milijuna kuna bez PDV-a. Radovi su započeli 6. svibnja ove godine, a završetak svih radova se očekuje na proljeće 2021. godine“, rekao je Tomislav Runtić, rukovoditelj Službe investicija u podružnici ViO.

U Brezovečkoj cesti je planirana izgradnja plinske mreže. Ivica Radošević iz Gradske plinare je objasnio da je, zbog iskazane zainteresiranosti građana za priključke, a na temelju zahtjeva Službe razvoja i regulatornih poslova, u ovom dijelu Brezovice projektiran novi srednjotlačni plinovod, a iduće godine se očekuje početak izgradnje istog.  „Ovim zahvatom ćemo omogući plinofikaciju postojećih i planiranih objekata. Sljedeće godine ćemo napraviti ankete među građanima u drugim ulicama Brezovice da se ustanovi koliki je interes za plinofikaciju među stanovnicima“, rekao je.  

Gradonačelnik Milan Bandić je ponovno istaknuo da Zagreb ne završava na „okretištima tramvaja“. „Zagreb ima oko 600 km2 ukupne površine, on je puno veći od užeg centra i njegovih okolnih naselja. Ljudi ovdje žive stotinama godina, plaćaju svoje obveze i zaslužuju pažnju i trud gradskih vlasti kao i svi Zagrepčani. Zahvaljujem stanovnicima Brezovice na strpljenju i svim izvođačima radova što ulažu napore da Brezovica bude još ljepše mjesto za život“, istaknuo je gradonačelnik.

Gradske vijesti - 2020.