clanak False

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2017.

U znak potpore ženama žrtvama nasilja širom svijeta, a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, večeras je vodeni zastor fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice obojen u narančasto. Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik je naglasio da u Hrvatskoj od posljedica nasilja godišnje umre oko 20 žena te kako je to dovoljan signal da dignemo svoj glas. Statistike kažu da u 90% slučajeva žene stradavaju od  napada svojih sadašnjih ili bivših partnera. Muškarac koji može dići ruku nad ženom nije muškarac već slabić i kukavica

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Irena Cajner Mraović istaknula je kako u našem društvu još uvijek postoji diskriminacija i rodna neravnopravnost te kako se ženama i muškarcima pripisuju uloge i stereotipi. I tu kreće podređeni položaj žene, a žena ako je podređena onda je i izloženija nasilju i manje su joj dostupni mehanizmi zaštite od nasilja. I zato svaki dan moramo biti svjesni koliko je prevencija nasilja nad ženama važna stvar.

Gradske vijesti - 2017.