clanak False

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

11.12.2017.
U Staroj gradskoj vijećnici održano je tradicionalno druženje u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kojem su, uz predstavnike udruga osoba s invaliditetom, prisustvovali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić.

Sretan sam što smo se tijekom ove godine višekratno sastajali i zajednički tražili rješenja upravo u onim područjima koja su vama najvažnija. U budućnosti nas čeka još dosta posla, zaključio je gradonačelnik dodavši kako Grad kontinuirano provodi mjere na područjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, mobilnosti, kulture i sporta.

Tijekom ove godine uložili smo dodatne napore za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom hodingu jer smo svjesni da je upravo zapošljavanje ključ društvene uključenosti osoba s invaliditetom. Također smo i proširili krug stipendista, uvođenjem stipendija za poslijediplomske studije za studente s invaliditetom. Kako bi omogućili veću mobilnost osobama s invaliditetom, nabavili smo pet novih specijaliziranih kombi vozila za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, a u postupku je nabava za još četiri vozila. Izrađen je i Vodič za osobe s invaliditetom koji sadrži snimku stanja pristupačnosti za gotovo 2.500 objekata.
 
Gradonačelnik je, također, naveo kako je Grad, u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i udrugama osoba s invaliditetom, prihvatio veliki izazov rješavanja pristupačnosti stambenih zgrada u kojima žive osobe s invaliditetom, a radi se o približno 150 stambenih objekata. Rješavaju se i smještajni kapaciteti za različite skupine osoba s invaliditetom pa je tako najavio da će do ljeta biti otvoren Centar za osobe s invaliditetom u Novom Jelkovcu.
 
Podsjetimo, Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Grad Zagreb, od 2003. godine sustavno provodi mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom, sukladno strateškim dokumentima. Trenutno je na snazi Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom (2016. – 2020.) koja promovira potpunu integraciju osoba s invaliditetom u sva važna životna područja, a koja je usklađena s Konvencijom UN-a o zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Gradske vijesti - 2017.