clanak False

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

01.03.2022.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet čestitali su svim pripadnicima civilne zaštite njihov dan. 

Prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Luka Korlaet. „Svim pripadnicima civilne zaštite u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj čestitam njihov dan. Zahvaljujem na vremenu i trudu. Zahvaljujem vam na radu za dobrobit zajednice, pogotovo u zbog svih situacija koje su nas zadesile u posljednjim godinama“, rekao je.

„Glavna skupština UN-a je 1999. godine odredila da se 1. ožujka obilježava Međunarodni dan civilne zaštite, a u spomen na 1972. godinu kada je s radom počela Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Povijest civilne zaštite u Gradu Zagrebu datira iz 1938. godine kada je otvorena prva škola civilne zaštite. Grad Zagreb ima najbrojniji i najrazvijeniji sustav civilne zaštite u državi, a osim našeg Gradskog ureda za mjesnu samoupravu za civilnu zaštitu i sigurnost, kao krovnog tijela u Zagrebu, djeluje i Stožer civilne zaštite i njegovih 17 postrojbi zaštite opće namjene u svim gradskim četvrtima kao i Specijalistička postrojba za spašavanje iz ruševina s 13 timova uključujući i tim za spašavanje na vodi te dva logistička tima. Zbirno, u sustav civilne zaštite Grada Zagreba uključeno je preko 5.000 ljudi. Pripadnici civilne zaštite dali su ogroman obol u otklanjaju posljedica potresa koji je pogodio Grad Zagreb te u suzbijanju posljedica uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Sustav civilne zaštite se i dalje širi novim kadrovima te i ovom prilikom pozivam građane da se uključe u postrojbe civilne zaštite“, poručio je Korlaet. 

Tomislav Rajković, predstavnik općih postrojbi Civilne zaštite Grada Zagreba istaknuo je da u Hrvatskoj postoji organiziran sustav u kojem su pripadnici Civilne zaštite spremni u svakom trenutku pomoći ljudima u najtežim situacijama. „2015. godine pomagali smo izbjeglicama koje su počele pristizati s juga u Republiku Hrvatsku, pomagali smo ljudima za vrijeme dva katastrofalna potresa, onog zagrebačkog i petrinjskog, kao i za vrijeme pandemije (covid19). Naši pripadnici i dalje pružaju pomoć zdravstvenim djelatnicima na cijepnim punktovima u suzbijanju koronavirusa“, rekao je te pozvao sve zainteresirane sugrađane da se jave i priključe postrojbama Civilne zaštite.  

Gradske vijesti - 2022.