clanak False

Održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog svjetskog kongresa

17.10.2018.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je u zgradi Gradske uprave primio predstavnike Hrvatskoga svjetskog kongresa koje je predvodio predsjednik Vinko Sabljo.
Povod sastanku su jubilarne V. Hrvatske svjetske igre koje će se u srpnju 2020. održati u Zagrebu, ali i budući projekti Kongresa i Grada Zagreba.

Za medije je nakon sastanka predsjednik Sabljo izjavio kako su dogovorili osnivanje Radnog odbora za Igre u koji će se uključiti obje strane, dok je zamjenica Olivera Majić napomenula da je ovo nastavak suradnje jer je Grad već bio pokrovitelj Igara, a Kongresu je 2017. dodijelio i poslovni prostor u Martićevoj ulici. Napominjući da će Grad dati svoj maksimum da mladi iz cijelog svijeta u što većem broju dođu na Igre, zamjenica je dodala kako su u Gradu svjesni iseljeničkih trendova u državi i koji nasreću nisu pogodili Zagreb jer su stvoreni preduvjeti da se  stanovništvo zadrži.

Već ranije je gradonačelnik prihvatio pokroviteljstvo nad V. Hrvatskim svjetskim igrama te je zajamčio da će Grad Zagreb biti nositelj organizacije Igara. Riječ je o amaterskom športskom natjecanju na kojem sudjeluju Hrvati iz cijelog svijeta i predstavljaju države u kojima žive. Projekt neslužbeno nosi ime Crolimpijada, a cilj mu je da kroz sportska i kulturna druženja poveže mlade Hrvate i da ih potakne na njegovanje hrvatskog identiteta, na povratak u domovinu i na  ulaganja u gospodarstvo RH. Na posljednjim igrama, u srpnju 2017. u Zagrebu se okupio dosad najveći broj sudionika – 900 natjecatelja iz cijelog svijeta i 150 natjecatelja iz RH.
 

Gradske vijesti - 2018.