clanak False

Opereta Grofica Marica Emmericha Kálmána ponovo na daskama Kazališta Komedija

14.11.2019.
Više od dvadeset godina nakon posljednje premijerne postave jedan od najomiljenijih operetnih naslova vraća se na Komedijinu pozornicu, ovaj puta u režiji Ozrena Prohića i adaptaciji Lade Kaštelan te pod glazbenim ravnanjem maestra Krešimira Batinića i Davora Kelića. Svečana premijera zakazana je za subotu, 23. studenog 2019.

Orkestrom će ravnati Krešimir Batinić i Davor Kelić, redatelj Ozren Prohić, scenogafkinja je Irena Kraljić,  kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreograf Leo Mujić, a redateljeva suradnica za scenski pokret je Blaženka Kovač Carić. U naslovnoj ulozi uz Sandru Bagarić gledat ćemo i Dariju Auguštan, kneza Populescua igra Ervin Baučić, varaždinskog baruna Kolomana Župana Dražen Bratulić i Goran Malus.  U ulozi grofa Tassila Endrödy-Wittenburga alias upravitelja imanja Bele Töreka smjenjuju se  gost iz Slovenije Žiga Kasagić  i  Filip Hozjak. Ulogu Tassilove sestre Lize  igra Danijela Pintarić i Lucija Jelušić,  do Manju utjelovljuju Zorica Antonić i Kristina Habuš. Tassilov prijatelj,  Karl Stephan Liebenberg je Zlatko Ožbolt, njegove teta Kneginja Božena Cuddenstein zu Chlumetz  Dubravka Ostojić, a njezin je pratitelj u ovoj verziji, umjesto sluge Wurzingera, jedan ruski emigrant, Veliki knez, kojeg naizmjence igraju  Damir Lončar i Vid Balog.  Željko Duvnjak po prvi put nastupa u opereti, u ulozi Marici odanog starog sluge Čeka.
Sudjeluju orkestar, zbor i balet Kazališta „Komedija“.
 
Zaplet započinje kad se samostalna, bogata, podjednako lijepa i duhovita, grofica poželi riješiti udvarača koji u poslijeratnoj krizi jure za njom zbog njezinog novca, i jednostavno izmisli nepostojećeg zaručnika zato da bi je pustili da na na miru uživa u životu u očekivanju prave ljubavi. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira...

Grofica je prvi put na sceni na Kaptolu izvedena davne 1954., a ukupnim brojem izvedbi dijeli šesto mjesto ljestvice najizvođenijih Komedijinih predstava (zajedno s još jednom antologijskom Kálmánovom operetom, Kneginjom čardaša) -  gledalo ju je tada oko 150 tisuća gledatelja različitih generacija.  U iznimno zahtjevnoj naslovnoj ulozi izmjenjivale su se prvakinje domaćeg glazbeno-scenskog teatra, od kojih su sve  glasovitoj  grofici dale autentičan pečat, ostajući u trajnom sjećanju zagrebačke publike. U premijernoj postavi iz 1954., u režiji Borivoja Šembere, zaigrale su je proslavljene pjevačke dive Melita Kunc i Ruža Cvjetičanin.  Godine 1995. režije se prihvaća Vlado Štefančić, a u naslovnoj je ulozi omiljena operetna primadona Nevenka Petković Sobjeslavski, uz Ljiljanu Čokljat te buduću zvijezdu kuće na Kaptolu Sandru Bagarić,  koja je na daskama Komedije debitirala godinu ranije u Albinijevoj Madame Troubadour te tako aktualnom premijerom obilježava i 25 godina umjetničkog rada.

Grofica Marica, nastala između dva rata (1924.), objedinjuje najbolje od bečke operetne tradicije i mađarskih vatrenih ritmova, ali uključuje i američke utjecaje, pa se tu uz valcere i čardaš  nalaze  i  foxtrot i shimmy.  Gotovo svi muzički brojevi postali su  hitovi, uz koje će, osim nostalgičnim poznavateljima i zaljubljenicima, bilo zasigurno zaigrati i publici najnovije generacije.  Ova antologijska opereta naime, gotovo sto godina nakon praizvedbe, i dalje je, u novim i novim izvedbama redoviti gost europskih, može se reći i svjetskih scena.

Aktualno