clanak False

Otkrivena spomen ploča franjevcima kapucinima na Gornjem Gradu

10.10.2018.
U povodu obilježavanja 400. obljetnice od dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević danas su, na zgradi Državnog hidrometeorološkog zavoda na Gornjem Gradu, otkrili spomen ploču u čast tom ogranku franjevačkog reda.
 
Ova spomen ploča obilježava mjesto na kojemu je nekada stajao kapucinski samostan s crkvom Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Kapucini su u Zagreb došli na poziv Gradske općine koja im je darovala zemljište na jugozapadnom dijelu Gornjeg Grada uz današnje Strossmayerovo šetalište. Samostan je imao učilište filozofije i teologije, dao je mnoge odane fratre koji su putovali po cijeloj Hrvatskoj i bili u službi naroda. Odlukom cara Franje Josipa II. ukinut je 1788. godine. Još i danas, kao spomen na prisutnost Kapucina postoje Kapucinske stube i Kapucinska ulica, rekao je provincijal Šarčević.

Istaknuvši važnost ovog katoličkog reda, gradonačelnik Bandić zahvalio je braći kapucinima na ogromnoj količini dobrote, mudrosti i znanja koje su sijali kroz ova stoljeća u Zagrebu i diljem svijeta.

U sklopu obilježavanja ovog jubileja najavljen je i međunarodni znanstveni simpozij koji će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, održati 12. i 13. studenoga u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu. Tema simpozija je dolazak kapucina u Zagreb, tadašnje okolnosti, utjecaj kapucina na kulturu i druge aspekte života te ono što su do danas činili kapucini.

Gradske vijesti - 2018.