clanak False

Otvorena izložba "Priče koje kroje Varteks"

04.09.2019.
(Hina/www.zagreb.hr) - Izložba o stoljetnoj povijesti i perspektivnoj budućnosti Varteksa, "Priče koje kroje Varteks", otvorena je u srijedu u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u nazočnosti brojnih osoba iz političkog, kulturnog i umjetničkog života.

Posjetitelje izložbe kroz Varteksovu dugu prošlost vodi 14 priča, isječaka koji obrađujući različita područja, od popularnih 501 Levisica, raznih kreacija, odijela, kaputa, kostima do nekadašnjeg marketinga tvrtke, starih šivaćih mašina, krojeva i materijala, govore o tvornici koja je, s visokom kvalitetom i u trendu s međunarodnom modom, bila omiljena na ovim prostorima.

"Varteks je bio modna i tekstilna velesila u ovom dijelu Europe, imala je 10 do 12 tisuća  zaposlenih, više od 200 dućana i robnu kuću u svom vlasništvu, no zadnjih petnaestak godina nagomilala je oko milijardu kuna duga", rekao je Nenad Bakić, predsjednik Uprave te tvrtke.

Uvjeren je da Varteks danas ipak ima budućnost pa se radi na ponovnom zaokretu tvrtke prema modi, s proizvodima koji se mogu opisati kao "prihvatljivi luksuz", odjećom od kvalitetnih materijala i vrhunske izrade po prihvatljivim cijenama.

"Pokušavamo spasiti vrijednosti koje su ostale, znanje, ljude i to nam ide dosta uspješno. Nadamo se da ćemo postati platforma za hrvatsku modu, doći u vodeće robne kuće u Europi i u modne magazine", dodao je Bakić.

"Od samog osnutka jedan od glavnih zadataka Muzeja za umjetnost i obrt bilo je očuvanje hrvatskog obrta i industrije, nakon skoro 140 godina mi se bavimo istim, a i izložba o Varteksu upravo je to", istaknuo je ravnatelj Muzeja, Miroslav Gašparović.

Po njegovim riječima, ta izložba sažima proteklo stoljeće, ali je i okrenuta budućnosti, ne bi li se spasilo svo to znanje i sve ono što je u toj tradiciji bilo sjajno.
 

Priča o Varteksu je priča o tekstilu i o povijesti mode

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok smatra kako Varteks nije samo priča o tekstilu, nego i o hrvatskoj i jugoslavenskoj modi, prvim modnim revijama, i fotografijama.

"Izložba je ujedno i zahvala Varaždincima i svima koji su radili u Vartekstu, priča o Varteksu je priča o povijesti mode, a pokazuje i trajnu vrijednost hrvatske kulture", ustvrdio je.

Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na otvorenju su bili, među ostalima, ministri Blaženka Divjak i Tomislav Ćorić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Gradonačelnik Bandić čestitao je predsjedniku Uprave Varteksa Nenadu Bakiću i njegovoj supruzi Rujani na entuzijazmu i rezultatima koje postižu, istaknuvši da je ponosan što je Zagreb u ovom krasnom ambijentu ugostio izložbu Priče koje kroje Varteks. To da je moda umjetnost budućnosti, znao je još u devetnaestom stoljeću slavni njemački skladatelj Wagner šaleći se sasvim ozbiljno kako su u trenutku kad više nije moguće stvoriti vrhunska umjetnička djela, Francuzi odlučili stvoriti umjetnost od sebe samih, dodao je gradonačelnik.

Zagrebački MUO osmislio je izložbu na temelju prošlogodišnje izložbe Gradskog muzeja Varaždin, postavljene u povodu 100. godišnjice osnutka Varteksa.

Kustosice su Spomenka Težak iz Gradskog muzeja Varaždin i Adriana Prlić iz Muzeja za umjetnost i obrt, a vizualni identitet potpisuje agencija Brigada.

Do zatvaranja, 6. listopada, izložbu će pratiti edukativni program u suradnji s Varteksom i Tekstilno-tehnološkim fakultetom, radionice, posebna vodstva, prezentacije.

Ispred Muzeja za umjetnost i obrt u povodu otvorenja izložbe parkiran je Varteksov Modabus, nastao po uzoru na autobuse iz tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je Tivar (Tekstilna industrija Varaždin) koji je 1947. promijenio ime u Varteks, odlazio sa svojim proizvodima u mjesta gdje nije imao trgovine.

Modabus funkcionira kao showroom u kojem kupci mogu razgledati artikle, isprobati ih u kabinama, ali ne i kupiti, već se to radi tako da se skenira QR kôd na artiklu, što odmah povlači pripadni link s webshopa, koji se šalje SMS-om, WhatsAppom, Viberom ili e-mailom, uz popusni kupon za kupnju unutar 36 sati.
 

Gradske vijesti - 2019.