clanak False

Otvorena muzejska čuvaonica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Novom Petruševcu

29.09.2020.
Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić otvorila je u ponedjeljak, 28. rujna novi prostor muzejske čuvaonice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Novom Petruševcu.

„Možemo slobodno reći da je danas jedan sretan, ali i iznimno važan dan za muzejsku djelatnost i generalno muzeje u Gradu Zagrebu, a osobito  za naš Hrvatski prirodoslovni muzej. Kao što je poznato, ne samo, kad je riječ o postpotresnom razdoblju gdje su zagrebački muzeji zadobili iznimna oštećenja, a posebno Hrvatski prirodoslovni muzej, već i da nije bilo potresa, da je pitanje osiguravanja prostora za čuvanje muzejske građe jedno od najvažnijih zadaća. To nije nikako samo zagrebački ili hrvatski problem već i svjetski s obzirom na to da muzeji gotovo svakodnevno zaprimaju građu i praktički su zagušeni novim akvizicijama“, rekla je Vuković Runjić.

Istaknula je i kako je paralelno Grad Zagreb dodijelio za smještaj muzejske građe i prostore Muzeju grada Zagreba i Arheološkome muzeju, te da je u tijeku realizacija uređivanja između ostalog i depoa Enografskoga muzeja u sklopu EU projekta kojeg je partner Grad Zagreb,  a uskoro će i u jedan od paviljona Zagrebačkog velesajma useliti više zagrebačkih muzeja i smjestiti tamo svoju građu.

Prema riječima Tatjane Vlahović, ravnateljice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja ovaj depo nije važan samo za smještaj muzejske građe već je izravno povezan i s realizacijom EU projekta Novi Hrvatski prirodoslovni muzej koji započinje početkom iduće godine i kojim će zagrebačka, ali i ukupno hrvatska muzejska djelatnost biti obogaćena novim i suvremenim prirodoslovnim muzejom.

Projekt novih čuvaonica vrijedan više od  15 milijuna kuna u potpunosti je financiran sredstvima Grada Zagreba te predstavlja najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj. 

Čuvaonice u Novom Petruševcu uređene su prema recentnim muzejskim standardima, prilagođene osjetljivoj građi o kojoj muzej skrbi; relativna vlaga, temperatura, adekvatna rasvjeta te izolacija od prašine i štetnika samo su neki od standarda najveće muzejske čuvaonice u Hrvatskoj. Hrvatski prirodoslovni muzej u svom fundusu ima preko 1,4 milijuna predmeta. Kako je muzejska djelatnost jedna od djelatnosti na kojima se sustavno štedi i na kojima su značajnija ulaganja tek rijetka, čuvaonica HPM-a Novi Petruševec u tom smislu predstavlja značajan iskorak.

Hrvatski prirodoslovni muzej teško je stradao u potresu te se trenutno nalazi u posljednjoj fazi priprema za preseljenje građe na novu lokaciju kako bi započeo s projektom rekonstrukcije Muzeja vrijednom 96 milijuna kuna financiranom sredstvima EU i Grada Zagreba.
 

Aktualno