clanak False

Počela izgradnja sjenate šetnice i južne ograde Botaničkog vrta

18.04.2018.
(HINA) U zagrebačkom Botaničkom vrtu u srijedu su otvoreni radovi na izgradnji sjenate šetnice u dužini od 370 metara, koja će spojiti pješački most na Miramarskoj cesti i Runjaninovu ulicu i građanima omogućiti prolaz kroz cvjetnu šetnicu umjesto da hodaju željezničkim nasipom, te radovi na izgradnji južne ograde koju će nakon 129 godina prvi puta dobiti taj vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF).

Istaknuto je kako je riječ o projektu vrijednom dva milijuna kuna koji ima trostruku ulogu – ogradu, pergolu s penjačicama i šetnicu, koji je podjednako značajan za Botanički vrt i građane.

Voditeljica Botaničkog vrta Biserka Juretić rekla da će se za šest mjeseci, koliko bi trebali trajati radovi, građani moći prošetati sjenatom šetnicom ispod zelenog i rascvjetanog bilja, a Botanički vrt će nakon 129 godina prvi puta dobiti uređenu, estetski oblikovanu ogradu na južnoj strani.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić ističe da je Zagreb uložio i 1,5 milijuna kuna u staklenike u Botaničkom vrtu, što je ukupno 3,5 milijuna kuna za taj projekt. Osim toga, svake godine održavanje Botaničkog vrta Grad financira s 1,5 milijuna kuna.

“U ovaj biser zagrebačke i hrvatske arhitekture i zaštićeno hrvatsko kulturno dobro potrebno je uključivanje svih dionika, da se pomogne kroz konkretna sredstva”, rekla je Majić.

Dekanica PMF-a Aleksandra Čižmešija naglasila je značaj Botaničkog vrta za PMF jer je to mjesto gdje studenti uče, u njemu se odvijaju susreti sa školama, djecom, građanima i turistima.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izrazio je zadovoljstvo obnovom Botaničkog vrta na pragu njegove 130. obljetnice i na pragu 350. obljetnice Sveučilišta. “Ovakav botanički vrt postoji u gotovo svakom gradu, ali svi se slažu da je naš vrt jedan od najljepših i najbolje isplaniranih”, istaknuo je.

Gradske vijesti - 2018.