clanak False

Postupci i mjere Grada Zagreba u vezi s epidemijom COVID 19 / Uspostava karantene - objekta

13.03.2020.

Postupci i mjere Grada Zagreba u vezi s epidemijom COVID – 19

(www.zagreb.hr/Hina)  –  U Zagrebu od ponedjeljka neće, osim škola i fakulteta, raditi ni dječji vrtići, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare Grada Zagreba vezanoj uz mjere protiv epidemije koronavirusa.

"U zagrebačkim školama i vrtićima zaposlenici će biti na radnim mjestima, a roditelji koji nemaju kamo s djecom, mogu ih dovesti u te ustanove", rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić pozvao je građane da ne kupuju i  ne stvaraju rezerve jer će trgovine biti opskrbljene.

MIrka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša je navela kako se gradski tramvaji dezinficiraju triput dnevno te da će Gradske ljekarne proizvoditi oko 50 000 pakiranja raznih dezinficijensa.

Prema riječima Gorana Folnegovića iz Ustanove URIHO, ta Gradska ustanova, koja zapošljava osobe s invaliditetom od idućeg će tjedna dnevno proizvoditi više od 10 000 zaštitnih maski, a imaju narudžbu za više od 100 000 te se po pristupačnoj cijeni mogu kupiti u ljekarnama.  

Ovog trenutka 12 epidemiologa pod nadzorom ima oko 1 700 osoba koje su potencijalni izvori zaraze, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ dr. Andrija Štampar pa je dodao da je s ministrom zdravstva Vilijem Berošom dogovoreno da od ponedjeljka i stručnjaci te zdravstvene institucije  kreću s testiranjem koronavirusa te da je za tu svrhu do sada nabavljeno 1700 testova.

"Želimo uputiti vrlo jasnu poruku svima koji su zaraženi i koji se odgovorno pridržavaju uputa da nisu sami i da ćemo pomoći njima i njihovim obiteljima", rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  pozvao je Zagrepčane na odgovornost prema sebi i drugima, na razboritost i ponašanje "hladne glave bez panike".
"Opasno je podcijeniti epidemiju, ali je još je opasnije širiti paniku. Svim oboljelima želim što brži oporavak te pozivam na odgovornost na svim razinama, od odgovornosti pojedinaca do institucija javne vlasti. Budimo solidarni i odgovorni, kako prema sebi tako i prema drugima, i budimo dovoljno razboriti da ne podcjenjujemo novonastalu situaciju, ali istovremeno i da ne širimo paniku! Pozivam građane, posebice one s najmanjim primanjima, naše starije sugrađane da ne hrle u trgovine i da ne stvaraju nepotrebne zalihe“,  dodao je gradonačelnik.



Uspostava karantene - objekta

Temeljem proglašenja epidemije virusom COVID – 19 što ju je, za cijelo područje Republike Hrvatske proglasila Vlada RH, donešena je uputa o uspostavi karantene - objekta za područje grada Zagreba, a koja predstavlja sigurnosnu mjeru za zaštitu pučanstva od bolesti COVID – 19.
Gradski ured za zdravstvo je  uputio dopis zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba  radi osiguravanja dovoljnog broja medicinskih sestara koje će raditi na poslovima spomenutog objekta – karantene.


 

Poruka gradonačelnika Milana Bandića

ZET dezinficira vozila tri puta na dan

UPUTE Pravilno pranje ruku

COVID - 19, Zaštita

Apel građanima grada Zagreba
 

Gradske vijesti - 2020.