clanak False

Predstavljen spomenik dr. Franje Tuđmana u ljevaonici Ujević

22.11.2018.
Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je posjetio ljevaonicu Ujević gdje je javnosti prezentiran spomenik prvomu hrvatskomu predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a koji će se postaviti na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Predsjednik Tuđman je bio na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne i samostalne Hrvatske, bio je na čelu države kada je međunarodno priznata i bio je na čelu zemlje kada je postala teritorijalno cjelovita. Da nije bilo predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja, danas ne bi bilo niti moderne Hrvatske, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je također da u Zagrebu nema bolje lokacije od one koja je izabrana za postavljanje najvećega i najljepšeg spomenika utemeljitelju Hrvatske države. Za godinu dana će prvi predsjednik i simbolično gledati svoje djelo jer preko puta, ispred KD Vatroslava Lisinskog će niknuti Spomenik domovini.

Akademski kipar Kuzma Kovačić, autor spomenika dr. Franji Tuđmanu je izjavio da je spomenik u bronci dovršen i da će na svoje mjesto uskoro i biti postavljen. Nastojao sam da spomenik bude portret jednog vizionara koji korača prema budućnosti, s toga je poza tijela u raskoraku prema naprijed. Sam kip je visok 4,20 metara, kamenito postolje je 1,45 metara dok je mjesto na koje će biti postavljen oko jedan metar iznad ceste, naglasio je te dodao: Ovaj kip će biti vječiti simbol hrvatske slobode, a do koje nas je doveo upravo predsjednik Tuđman.
 

Gradske vijesti - 2018.