clanak False

Primopredaja donacije uređaja za mjerenje AB indeksa

02.12.2019.
U Kliničkom bolničkom centru Zagreb u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju danas je održana primopredaja donacije uređaja za mjerenje AB indeksa, a za kupnju kojeg je Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo osigurao sredstva. Grad Zagreb je KBC Zagreb, osigurao sredstva u iznosu od 22.528,75 kuna kao financijsku potporu za troškove nabave uređaja za mjerenje AB indeksa koji služi za rano dijagnosticiranje periferne arterijske bolesti (PAB) čije neliječenje dovodi do kritične ishemije nogu, vodećeg uzročnika amputacije nogu. Kupnja uređaja nastavak je započete suradnje u Projektu "Noga glavu čuva" u okviru koje je u svibnju ove godine 140 građana uspjelo besplatno obaviti preventivni pregled, a u cilju ranog otkrivanja bolesti, unapređenja endovaskularnog liječenja te sprječavanja amputacija. Akciju je podržao Grad Zagreb, a u organizaciji KBC Zagreb i Hrvatske endovaskularne inicijative.

Kada su arterije nogu začepljene masnim plakovima to se zove periferna arterijska bolest (PAB). Neliječenje PAB-a vodi ka opasnosti od amputacije noge. Srčani i moždani udar su često povezani s PAB-om. Nadamo se da će KBC Zagreb, koristeći ovaj uređaj pomoći mnogim našim sugrađanima i spriječiti amputacije, te time značajno unaprijediti i kvalitetu njihova života, istaknula je Mirela Šentija Knežević, izaslanica Gradonačelnika grada Zagreba, g. Milana Bandića, dipl.politologa.

Događanju su prisustvovali: U ime Gradonačelnika grada Zagreba g. Milana Bandića, dipl. politolog, Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec., admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof.dr.sc. Stjepko Pleština, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb, prof.dr.sc. Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, dr.sc. Dražen Perkov, dr. Savko Dobrota, Josip Lučić, prvostupnik radiološke tehnologije, glavni inženjer Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Dario Celjak, glavni inženjer poliklinike Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Aktualnosti/događanja