clanak False

Proglašeni najbolji sportaši i ekipe Grada Zagreba u 2019.

23.12.2019.
Sportski savez Grada Zagreba i ove je godine proglasio najbolje sportaše Zagreba na adventskoj pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića. Sandra Perković i Tin Srbić najbolja su sportašica i sportaš grada Zagreba. Atletskoj kraljici ovo je deveto priznanje (osmo zaredom) kao najboljoj sportašici grada i to u godini bez slavlja u Dijamantnoj ligi, ali s medaljom kad je bilo najpotrebnije – broncom na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Gimnastičar Tin Srbić postao je sportaš Zagreba drugi puta, pred dvije godine kao senzacionalni svjetski prvak na preči, ovoga puta s dva srebra oko vrata – s europskog i svjetskog prvenstva.

Valent i Martin Sinković kao svjetski i europski prvaci u dvojcu bez kormilara najbolja su posada Grada petu godinu za redom, dok su nogometaši Dinama drugu godinu zaredom najbolja momčad Zagreba. Odbojkašicama Mladosti nagrada za najbolju žensku ekipu dodijeljena je dvanaesti puta. Najuspješnijim trenerima proglašeni su Nikola Bralić, Lucijan Krce i Nenad Bjelica. Trofej za životno djelo dobili su Zagrebačko tjelovježbeno društvo Hrvatski sokol (145 godina postojanja), Zagrebački skijaški savez (125 godina skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj), Udruga invalida Hrabri (50 godina postojanja), Jasmina Katalinić i Vjekoslav Šafranić. 

Godišnje nagrade za vrhunske sportske rezultate ili pak izniman uspjeh u sportskoj djelatnosti otišle su u ruke Mireli Šikoronji Ivančin, Karate klubu Hercegovina-Zagreb, Zagrebačkom sveučilišnom športskom savezu te velikim sportskim nadama Luciji Lesjak i Vjekoslavu Luburiću. Sportski savez Grada Zagreba dodijelio je priznanja sportašima s invaliditetom: stolnotenisačici Heleni Dretar Karić, atletičaru Ivanu Katanušiću, kuglačicama Ruži Markešić i Petri Deši, Luki Drokanu (obaranje ruke), te Lauri Štefanac u kategoriji gluhih sportaša.

Na 44. tradicionalnom proglašenju sportaša Zagreba priznanja su uručena i mladim sportašima (72 dobitnika), osvajačima više od 80 medalja na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima, dok su zagrebački sportaši ukupno osvojili 224 medalja u 33 sporta. Za zabavni dio programa već tradicionalno su bili zaduženi Zaprešić Boysi.
 
Dobitnici nagrada u svim kategorijama:
 
Najbolji sportaš Zagreba: 
Tin Srbić (gimnastika, član ZTD Hrvatski sokol), osvajač srebrne medalje na preči na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Europskom prvenstvu u Poljskoj.
 
Najbolja sportašica Zagreba:
Sandra Perković (atletika, članica HAAK Mladost), osvajačica brončane medalje u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u Dohi.
 
Najbolji sportski par, posada ili štafeta:
Martin i Valent Sinković (HAVK Mladost), svjetski i europski prvaci u veslanju u dvojcu bez kormilara.

Najbolja ženska ekipa Zagreba:
Hrvatski akademski odbojkaški klub Mladost, prvakinje Hrvatske i pobjednice Kupa Snježane Ušić.
 
Najbolja muška ekipa Zagreba:
Građanski nogometni klub Dinamo, prvak Hrvatske, finalist Kupa Hrvatske, 1/8 finala Europske lige ("europsko proljeće" nakon 49 godina), Skupina B Lige prvaka – jesen 2019.

Dobitnici trofeja za životno djelo:
Zagrebačko tjelovježbeno društvo „Hrvatski sokol“
Ove godine slavi 145 godina postojanja i jedno je od najstarijih društava u Hrvatskoj.

Zagrebački skijaški savez
Ove godine slavi 125 godina skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj. Osim ove obljetnice, Savez slavi i 105 godina održavanja prvog skijaškog natjecanja na Sljemenu, 85 godina „Dvoboja Zagreb - Celje“, 65 godina prve sljemenske žičare.

Sportsko društvo invalida „Hrabri"
Osnovano je prije 50 godina s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom svih kategorija. SDI „Hrabri“ ima preko 60 članova gotovo svih kategorija invalidnosti i u neku je ruku sportska institucija i hram osoba s invaliditetom.
 
Vjekoslav Šafranić 
Više od 50 godina uspješno sudjeluje u sustavu sporta grada Zagreba i kao natjecatelj i kao sportski djelatnik. Višestruki je prvak bivše države u teškoj i apsolutnoj kategoriji u karateu, apsolutni prvak apsolutnih prvaka Europe, svjetski prvak u karateu te svjetski prvak u kickboxingu.
 
Jasmina Katalinić
Atletska trenerica i voditeljica atletske škole – ranije u Mladosti, danas u Agramu. Njezini sportaši osvojili su preko 2000 naslova državnih prvaka u mlađim dobnim kategorijama, postigli preko 100 državnih rekorda te broje preko 1000 nastupa za reprezentaciju.
 
Dobitnici godišnjih nagrada za vrhunske rezultate i sportsku djelatnost:

Mirela Šikoronja Ivančin – dugogodišnja je sportska djelatnica, trenerica i stručna tajnica ZŠSOI. Kao trenerica paraolimpijske reprezentacije u stolnom tenisu osvojila je brojne medalje na POI, SP i EP. Bila je voditeljica velikog EU projekta „Change You Mindset – Sport4Everyone“ koji je ove godine Europska komisija odabrala kao primjer "dobre prakse."
 
Karate klub Hercegovina-Zagreb – nositelj je kvalitete u karate sportu, a izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima postižu sportaši kluba predvođeni braćom Ivanom i Anđelom Kvesićem, te trenerom Danijelom Vučićem. 
 
Zagrebački svučilišni športski savez – reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu ove su godine nastupale na Europskim studentskim prvenstvima. U konkurenciji 571 sveučilišta naši su sportaši osvojili najviše medalja – 19 (5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 brončanih).
 
Lucija Lesjak – 
članica Karate kluba Hrvatski dragovoljac, ove je godine osvojila naslov svjetske mlađeseniorske prvakinje u kategoriji +68kg.

Vjekoslav Luburić – član Hrvačkog kluba Sesvetski Kraljevec, osvajač srebrne medalje u kategoriji do 82 kg na Svjetskom mlađeseniorskom prvenstvu.
 
Dobitnici posebnih priznanja najuspješnijim trenerima:

Nikola Bralić – trener Martina i Valenta Sinkovića,
Lucijan Krce – trener Tina Srbića,
Nenad Bjelica – trener GNK Dinamo.
 
Posebna priznanja najuspješnijim sportašima s invaliditetom:

Helena Dretar Karić (STKI URIHO) – europska ekipna prvakinja u stolnom tenisu (s Anđelom Mužinić),
Petra Deša i Ruža Markešić (SKS Zagreb) – višestruke europske prvakinje u kuglanju za slijepe i slabovidne,
Ivan Katanušić (AKOSI URIHO) – osvajač brončane medalje u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu,
Luka Drokan (KOROI Trešnjevka) – europski prvak u obaranju ruke u kategoriji do 70 kg,
Laura Štefanac (SDG SILENT) – osvajačica zlatne medalje u bacanju koplja na Europskom prvenstvu gluhih.

Aktualnosti